Novice

Fiskerjev električni križanec bo Ocean

Ameriško zagonsko podjetje Fisker je za začetek prihodnjega leta najavilo prihod njihovega električnega križanca.

Električni športni križanec bi lahko predstavljal konkurenco Teslinemu modelu Y, podjetje Fisker pa trdi, da bo novi električni avtomobil najbolj trajnostno naravnano vozilo v svetovnem merilu, saj naj bi za njegovo proizvodnjo uporabili reciklirane, veganske in naravne materiale.

Na voljo naj bi bil s štirikolesnim pogonom, saj naj bi ga poganjala električna motorja na vsaki osi, litij-ionska baterija s kapaciteto 80 kWh pa naj bi zadostovala za do 480 km dosega z enim polnjenjem. Pri podjetju Fisker naj bi tudi že razvijali baterijo s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju, ki naj bi v (še nedorečeni) prihodnosti omogočila zadostno zalogo energije za 800 km dosega ob polnjenju, ki naj bi trajalo le okoli minute. Ob optimističnih napovedih se lahko le vprašamo, če in kdaj bo na voljo tudi ustrezna infrastruktura …

Glede na predstavljeno skico je zunanjost novega križanca skladna s trenutnimi oblikovalskimi smernicami vozil tega segmenta, moderen videz aerodinamičnega prednjega dela pa poudarijo ozko zasnovani sprednji žarometi nad režami za zajem zraka na spodnjem delu. Na strehi, ki naj bi jo bilo po besedah predstavnikov podjetja Fisker moč odpreti s pritiskom gumba, so nameščeni solarni paneli, s pomočjo katerih bi na letni osnovi predvidoma pridobili zadostno količino električne energije za do 1.600 km čiste električne vožnje. Zasnova notranjosti še ni znana, glede na napovedi pa naj bi ponujala več prostora od tekmecev, velik prikazovalnik na vetrobranskem steklu ter inteligentni uporabniški vmesnik.

Cena novega modela naj bi znašala okrog 40.000 ameriških dolarjev (36.000 €), glede na napovedi pa naj bi bili avtomobili na voljo le preko prilagodljivega sistema izposoje, ki naj bi potekala s podporo aplikacije na pametnem telefonu. Aplikacijo naj bi predstavili konec novembra, istočasno pa naj bi pričeli s pobiranjem rezervacij ter razkrili dodatne podrobnosti o prihajajočem modelu.

Predstavitev predprodukcijskega modela je napovedana 4. januarja, medtem ko naj bi s proizvodnjo pričeli konec leta 2021.

Avtomobilizem.com  (Vir: Autocar, Cnet. Foto: Fisker.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Porsche 911 končno tudi z opcijo ročnega menjalnika
S pomočjo Microsofta do vozniškega dovoljenja