Novice

Gokart kot vstopna točka v svet dirk in PRIMA sprostitev

Dirkanje z gokarti je ena bolj prijaznih oblik dirkanja, ne le stroškovno, temveč tudi z vidika dostopnosti, saj se z njimi po dirkališču lahko zapodijo praktično vsi. Tokrat smo člani projekta PRIMA na dirkališču Raceland sedli za volan nekdanjih dirkalnih gokartov, ki so jih za naše potrebe pripravili pri Hitrem Dirkaču.

Projekt primerjave avtomobilov PRIMA raste, se razvija in išče nove vsebine. Za slednje seveda vsake toliko časa potrebujemo malo sprostitve in ispiracije, tokrat pa smo mešanici dodali še malo zdrave in nadzorovane tekmovalnosti za volanom. Po takšnem dnevu druženja ideje rastejo kot gobe po dežju 😉

Karting je šport, ki služi kot vstopna točka za učenje prihodnjih generacij dirkačev. Primeren je za vse starosti, nivoje vozniškega znanja in spole, saj poleg električnih gokartov poznamo tudi bencinske rekreativne gokarte in seveda tekmovalne gokarte. Pri Hitrem Dirkaču imajo na voljo 16 nekdanjih tekmovalnih gokartov, prirejenih za amatersko uporabo. Predstavljajo vmesno stopnico med popolnoma amaterskimi gokarti in dirkaško nastrojenimi tekmovalnimi gokarti. Kaj to pomeni v praksi? Obilico veselja, sproščenega adrenalina in preizkušanja mej poguma.

DSC04792

Takšni, “civilni” gokardi, imajo vgrajen 125-kubični motor Rotax, ki se zavrti vse do 16.000 vrtljajev na minuto. Skupaj z dinamično mehansko razporeditvijo mase in prenosom navora na zadnji kolesni par nudi gokart prvinski užitek na dirkališču. S super lepljivimi pnevmatikami ter brez sodobnih elektronskih pomagal je rezultat v največji meri odvisen od znanja voznika. Na amaterski dirki pa so razlike, kljub enakim gokardom, lahko gromozanske, najhitrejšega in najpočasnejšega loči tudi do deset sekund.

RENO7140

Ker smo številni udeleženci PRIMA dirkaškega športnega dneva prvič sedli za volan takšnega gokarda, je bila to posebna izkušnja. Čeprav prevozimo na tisoče kilometrov v avtomobilih, je občutek sedenja le nekaj centimetrov nad tlemi in drvenja z gokartom do hitrosti do 70 km/h precej blizu prvinskemu občutku vožnje. V polni tekmovalni obleki in s čelado na glavi je varnost zagotovljena, a te v tekmovanju že manjša napaka stane dragocenih desetink, kakršenkoli izlet s proge pa na koncu pomeni večsekundni zaostanek.

Tako je po treh treningih, kjer smo vsi bliskovito napredovali in dosegali vse boljše čase, prišel čas za dirko. V kvalifikacijah sem zasedel šesto mesto, zato je bila pred mano težka naloga. Po šestih krogih sem napredoval na drugo mesto, srebro pa na koncu izgubil v zadnjem zavoju, kjer me je trenutek nezbranosti vodil do manjše napake. Le nekaj metrov pred ciljem sem tako izgubil težko prigarano drugo mesto, na koncu pa se vseeno veselil pokala.

 

RENO7071

Vonj po bencinu zasvoji, dirkanje s prijatelji pa postane pravi boj. Pri Hitrem Dirkaču med treningi poskrbijo za obvezno uvodno izobraževanje, izkušen lastnik Grega Krč uči pravilne tehnike vožnje. Z njim pregledaš vsak zavoj – kako ga prevoziti, kakšno linijo izbrati in kje zavirati. Vse v želji po doseganju čim boljšega rezultata. Na koncu, po treh treningih, se je naš čas kroga močno skrajšal, občutki so bili vse boljši in samozavest vse višja. Prava, adrenalina polna zabava in sprostitev.

Naslednjič pa na dirko brez napake, kolege iz PRIMA uredništev Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Siol, Volan in Žurnal24 bomo še bolj namučili – na koncu se najslajše smeje zmagovalec!

Besedilo: Gašper Pirman. Foto: Gašper Pirman, Gašper Miš – Volan.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pozitivni učinki samovozečih avtomobilov v očeh prvega moža Intela
Apple z iOS 11 uvaja “Ne moti med vožnjo”