Novice

Google Maps z okolju prijaznejšo izbiro poti

Google je pripravil novo posodobitev aplikacije Google Maps, ki bo njenim uporabnikom omogočila možnost poti z najmanjšo porabo goriva.

Posodobitev naj bi bila postopoma na voljo uporabnikom aplikacije na sistemih Android in iOS, nova funkcionalnost pa bo ponudila možnost izbire poti z manjšo potrošnjo goriva. V odvisnosti od številnih dejavnikov bo lahko načrtovana pot daljša od “običajne” najhitrejše opcije s ciljem manjše potrošnje, ni pa izključena tudi možnost, da bo najhitrejša možnost obenem tudi najbolj varčna. V takšnem primeru nam bo aplikacija ponudila le eno izbiro.

V primeru, da nam bo aplikacija Google Maps za pot do našega cilja ponudila več možnosti, bo pri vsaki od njih podan tudi podatek o relativnem prihranku goriva, izraženem v odstotkih, ter razlika v času prihoda na cilj. Glede na podano se bomo lahko odločili za bolj okolju prijaznejšo izbiro poti, ki bo označena z zelenim listom, ali pa najhitrejšo možnost prihoda na cilj.

Nova funkcionalnost bo uporabnikom omogočila prispevek k zmanjševanju emisij, ki jih v ozračje oddajajo vozila, po besedah predstavnikov Googla pa naj bi jo bilo tudi moč izključiti – v tem primeru nam bo aplikacija še naprej ponujala le najhitrejšo izračunano pot.

Izračuni naj bi potekali z uporabo podatkov ameriškega laboratorija za obnovljivo energijo (NREL – National Renewable Energy Laboratory) in s pomočjo umetne inteligence, z upoštevanjem lastnosti različnih pogonskih sklopov v določenih situacijah, vendar zaenkrat še ne bo možnosti prilagoditve določenim tipom avtomobilov. V primeru, da bo predlagane “zelene” poti pričelo uporabljati večina voznikov, bi lahko po napovedih Googla izpuste ogljikovih spojin v ozračje zmanjšali za več kot milijon ton letno, kar ustreza izpustom približno 200.000 vozil.

Čeprav bi lahko izbira čistejše poti obenem pomenila tudi nekaj minut kasnejši prihod na cilj, pa pri Googlu upajo, da bo teh nekaj minut odtehtalo zavedanje, da bomo poleg prihranka pri stroških goriva s takšno izbiro naredili tudi nekaj koristnega za okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Google.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Foxconnovo razkritje treh električnih vozil
Nova generacija modela Range Rover pred vrati