Novice

Gorivne celice kmalu v lahkih gospodarskih vozilih Renault

Skupina Renault in podjetje Plug Power sta ustanovila skupno podjetje Hyvia, ki bo uvajalo tehnologije mobilnosti z uporabo vodika.

Novoustanovljeno podjetje Hyvia bo delovalo na štirih lokacijah v Franciji in bo ponujalo celovit ekosistem rešitev na ključ. V okviru njihovih storitev bo ponudba lahkih gospodarskih vozil na gorivne celice, vključno z vzdrževanjem in upravljanjem voznih parkov, polnilna mesta ter oskrba z vodikom, pridobljenim na brezogljični način.

Sodelovanje francoskega avtomobilskega proizvajalca in podjetja Plug Power, enega od vodilnih podjetij s področja vodikovih rešitev na ključ, bo v okviru skupnega podjetja dodatno pospešilo uvajanje čistih pogonskih tehnologij in dopolnilo ponudbo električno gnanih vozil skupine Renault. Podjetje Hyvia je v enakih deležih v lasti obeh partnerjev in bo delovalo pod vodstvom Davida Holderbacha, ki ima preko dvajset let izkušenj na strateških položajih za izdelke in mednarodno prodajo v skupini Renault. Cilj podjetja naj bi bil doseči 30-odstotni delež prodaje lahkih gospodarskih vozil na vodik v Evropi. Ime je sestavljeno iz besede “hy”, ki pomeni vodik in latinske besede “via”, ki pomeni cesto, ter naj bi ponazarjalo ambicijo k utiranju nove poti proti nizkoogljični mobilnosti.

Sedež podjetja bo v francoskem kraju Villiers-Saint-Frédéric v okviru Renaultovega centra za inženiring in razvoj lahkih gospodarskih vozil. Na isti lokaciji bodo potekale tudi raziskave in razvoj, kar bo omogočilo optimalno izrabo sinergij med ekipami. Oddelki za izdelavo, logistiko in pripravo postopkov bodo imeli svoj sedež v proizvodnem obratu Flins v okviru projekta Re-Factory, proizvodnja prvih vozil na osnovi modela Renault Master pa naj bi se pričela v proizvodnem obratu Batilly. Vgradnja gorivnih celic bo potekala v podjetju PVI, ki predstavlja Renaultovo podružnico od leta 2017 in se nahaja v kraju Gretz-Armainvilliers.

Luca de Meo, izvršni direktor skupine Renault, poudarja, da Renault z ustanovitvijo podjetja Hyvia sledi svojemu cilju v Evropi do leta 2030 zagotoviti najbolj zeleno paleto vozil na trgu. Dodaja še, da si od razvoja tovrstne tehnologije obetajo krepitev njihovih industrijskih zmogljivosti, kar naj bi vodilo k ustvarjanju dodane vrednosti na področju Francije.

Zaradi specifičnih operativnih zahtev rabe lahkih gospodarskih vozil morajo imeti le-ta večji doseg in krajše postanke za polnjenje, vodikova tehnologija, ki jo bo ponujala Hyvia, pa naj bi omogočala doseg do 500 km in postopek polnjenja, ki ne bi bil daljši od treh minut. Prva tri vozila s pogonom na gorivne celice naj bi bila izdelana na konstrukcijski osnovi modela Renault Master, na voljo pa naj bi bila različica mestnega avtobusa za prevoz potnikov ter različici za prevoz blaga – furgon in podvozje s kabino za nadgradnje z večjo prostornino.

Prvi primerki naj bi bili na voljo v Evropi že proti koncu letošnjega leta, ko naj bi pričeli tudi z sestavljanjem gorivnih celic ter uvajanjem prvih polnilnih mest za oskrbo z zelenim vodikom, ki ga pridobivajo s pomočjo elektrolize.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi BMW iX ni več neznanka električne enačbe znamke BMW
Evropski vozniki z električnimi avtomobili prevozijo več kot s klasičnimi pogoni