Novice

Heroji v pižamah nadaljujejo s pozivi za vožnjo brez alkohola

Če so vas v teh dneh s plakatov zbodli slogani” “Ženske so boljše voznice kot moški,” ni to nič čudnega – tudi mene so. Trditev je bila na podlagi izbranega statističnega podatka oblikovana v tretji sezoni preventivne akcije Heroji furajo v pižamah, njen namen pa je kristalno jasen: ponovno spodbuditi širšo javnost v odkrit pogovor o odgovorni vožnji in ničelni toleranci pri alkoholu v vožnji.

Heroji furajo v pižamah 2019 (6)

V tretji sezoni akcije Heroji furajo v pižamah so se glavni akterji iniciative, Zavod Vozim, Toyota Slovenija, zavarovalnica Generali in agencija Luna\TBWA, odločili, da komunikacijsko štafeto predajo v roke žensk. Zakaj? Ker statistični podatki kažejo, da kar 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. Z namenom dolgoročne in celoletne komunikacije so skupaj z znanimi Slovenkami pripravili Koledar gole resnice, ki uporabnike vsak dan opominja na dragocenost življenja. K ustvarjanju koledarja je pristopilo podjetje Adriamedia, njegova distribucija pa bo potekala osebno preko vključenih posameznikov in partnerskih podjetij.

Vesna Marinko, v.d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, je na srečanju s predstavniki slovenskih medijev in vključenih partnerjev projekta postregla s podatkom, da je v lanskem letu le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska. V nadaljevanju je med drugim povedala: »V Sloveniji še vedno veljajo stereotipi o tem, kako vozijo ženske in kako moški. Iz statističnih podatkov izhaja, da so v zadnjem petletnem obdobju, kar tri od štirih prometnih nesreč povzročili moški, ženske pa vsako četrto prometno nesrečo. Pri glavnih dejavnikih tveganja za nastanek prometne nesreče s smrtnim izidom so razlike med spoloma še večje. Letos so vse prometne nesreče pod vplivom alkohola, ki so se končale s smrtnim izidom, povzročili moški, tudi v zadnjem petletnem obdobju so moški povzročili vsako 9 od 10 prometnih nesreč s smrtnim izidom.

infografika_heroji_nov-2019Moški pogosteje sedejo za volan pod vplivom alkohola, saj so letos policisti v 91% kaznovali moške zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Tudi ženske sicer niso izjeme, saj je letošnja rekorderka med alkoholiziranimi povzročitelji imela 1.64 mg alkohola na liter izdihanega zraka (prek 3 promile v krvi). Osebe stare od 45 do 54 let so povzročile največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Znanstvene raziskave ne potrjujejo posebnih vozniških prednosti enega ali drugega spola, lahko pa iz statistike zaključimo, da ženske manj tvegajo v prometu, so previdnejše in ostajajo v prometu mirnejše. Ob tem pa so pogosteje podvržene večopravilnosti, ki tudi v prometu predstavlja visoko tveganje. Da večjih razlik na podlagi spola ni, se kaže v tem, da so lahko tako moški kot ženske med vožnjo nerodni, odsotni ali z mislimi drugje, da menijo, da so na cesti ravno oni najbolj pomembni, prepričani o sebi in svojih sposobnostih, njihove reakcije ob opazovanju drugih udeležencev pa so pogosto agresivne in nespoštljive.«


S svojo življenjsko izkušnjo je prisotne k bolj odgovornemu ravnanju nagovorila Vesna Novak, ena od ambasadork Zavoda Vozim: »Moja pot z zabave je pred 20. leti trajala več kot pol leta, saj sem bila kot sopotnica udeležena v prometni nesreči in utrpela poškodbo hrbtenjače. Moja prava rehabilitacija po prometni nesreči se je od prihodu domov pravzaprav šele začela. Veliko energije in vztrajnosti je bilo potrebno za spopadanje z novo življenjsko situacijo in če bi vso to energijo vložila v nove stvari, kot je na primer šport, bi bila danes vrhunska športnica. Najtežje pa sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom. Zato je še kako pomembno, da se vsi zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu – tako kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je torej tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno.«


Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v zgodbo dodala še podatek o razlikah v navadah pitja alkohola med spoloma: »Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno 3:1 (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55 % moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30 %.« Pojasnila je še, da se razlike med spoloma v zadnjem času hitro zmanjšujejo in prihaja do porasta tveganega pitja med ženskami – predvsem mladimi in visoko izobraženimi – kar naj bi bila tudi posledica izenačevanja družbenih vlog in delovanja alkoholne industrije ter industrije zabave, ki ustvarjata alkoholne izdelke, všečne ženskam.

Web

Model Zavoda Vozim je bil vzpostavljen na način, da bi v lokalnem okolju povezal tako mlade, kot najbolj ranljivo skupino, pa tudi starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake v iskanju učinkovitih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. V svojem delu so izjemno zavzeti in uspešni, kar je izpostavil tudi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »S Heroji, ki furajo v pižamah, iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola, smo dosegli več, kot smo si sploh lahko predstavljali. V zadnjih 2 sezonah smo dosegli skoraj 14.000 mladih na delavnicah, zabavah in drugih aktivnostih, več kot 600 smo jih varno pripeljali na in z zabav. 9 občin, v katerih smo celostni in učinkovit preventivni model izvedli, se je zavezalo h konkretnim rešitvam, predlaganim s strani mladih. Več kot 15 pridruženih občin pa dela korake v smeri manj voženj pod vplivom alkohola. Med njimi so takšne, ki so se same aktivirale in si želijo tovrstnega pristopa in dela mladih, strokovnjakov ter lokalnih odločevalcev.«

Kensuke Tcuchiya, predsednik Toyota Adria, je povedal, na kakšen način je ideja akcije tesno povezana z vrednotami Toyote: »Skladno z globalnimi smernicami Toyote si želimo tudi v Sloveniji stopati po poti, ki nas vodi dlje od zgolj proizvajalcev ikoničnih avtomobilov. Vsak dan se trudimo za boljši skupen danes in jutri, za družbo, kjer je mobilnost omogočena vsem, saj verjamemo, da lahko z gibanjem dosežemo nemogoče. O tem pričajo tudi naše aktivnosti. Ena od njih je zagotovo partnerstvo s projektom Heroji furajo v pižamah, s katerim bomo že tretje leto delovali na ozaveščanju javnosti o varni vožnji,  preprečevanju nesreč ter ničelni toleranci alkohola v krvi, ko pride do vožnje avtomobila. Ob tem se zavedamo, da je zgolj osveščanje premalo, zato bomo prispevali tudi k iskanju ustreznih rešitev za boljšo mobilnost v manjših mestih. Naše aktivnosti pa niso usmerjene le v preventivo, temveč aktivno delujemo tudi na področju razvoja robotiziranih terapevtskih naprav, hkrati pa smo prva in edina avtomobilska znamka v Sloveniji, ki invalidom omogoča preizkus vozila in ročice pred samim nakupom pri 6-ih pooblaščenih prodajalcih in serviserjih Toyote. Avtomobile s t.i. BDF. ročico uporablja tudi Zavod Vozim in v veselje nam je, da lahko skupaj ustvarjamo družbo, kjer je mobilnost mogoča za vse.«

Heroj je vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali, je med drugim povedala: »Sama sem se že v preteklosti večkrat sredi noči kar v pižami odpravila po svoje bližnje, zato sem se s projektom »Heroji furajo v pižamah« tako rekoč že takrat popolnoma poistovetila. Predvsem kot mama, žena, prijateljica in sodelavka. Skratka kot ženska, ki ji je mar in ki se trudi vplivati z zgledom. Moje ključno vodilo, s katerim želim vplivati na druge, je: za volanom je edino pravilno 0,0. Le tako lahko v prometu ravnamo varno in odgovorno in postanemo vzor drugim.

Pred nami je praznični december. Zadnji mesec v letu, ko bomo večkrat pred odločitvijo, ali nazdraviti in nato sesti za volan, ali ne. Ta pomembna, a včasih ne tako zelo preprosta odločitev, čeprav bi to morala biti, je vedno zgolj in samo naša. Naj nas pri tej odločitvi vedno vodi misel: za svojo odločitev sami prevzemamo odgovornost za vse morebitne posledice – tudi tiste najhujše.

Verjamem, da smo vsi vozniki sposobni vsak pri sebi razmisliti, sprejeti pravo odločitev in odgovorno ravnati. Poskrbimo, da sebe, ostale voznike in druge udeležence v prometu s svojimi dejanji ne bomo ogrožali. Tako bo življenje vseh veliko varnejše in prijetnejše.«

Avtomobilizem.com (Foto: Urška Radolović. Infografike, video: Zavod Vozim.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Heroji v pižamah nadaljujejo s pozivi za vožnjo brez alkohola"


2 meseci 26 dni nazaj

Pozivi za vožnjo brez alkohola v državi, kjer je pijanstvo nacionalni šport! Srečno!

Fnatic
2 meseci 30 dni nazaj

Statistično gledano je tudi veliko več moških voznikov. Sepravi je logično, da več nesreč povzročijo moški. Je pa zanimiva moja osebna statistika. Odkar imam kamero, večkrat pogledam, kako me je nekdo izsilil, se pi**dil ali celo skoraj povzročil prometno (k sreči sem bil do sedaj vedno dovolj zbran, da sem sam prweprečil najhujše). In glej ga zlomka, v 70% so vozile ženske. ne da kaj želim s tem povedat posebnega ampak statistika je narejena glede tega tako, kakor komu paše. S tem da imam jaz dokaze.
Pa ne me narobe razumet, ne podpiram tega s*anja in so mi kul te kampanje. Morda pa se le koga prime.

Ivan36
3 meseci 13 ur nazaj

Heeh ravno sinočci gledal en film pa je vmes opisal kako deluje gonja proti dilerjemm uradni pregon mora obstajati, ker drugače izgubi delo vsaj 60% JS! Od NVO do Policije in raznih CSD nimajo več, kaj delati, če se pijančki in dilerji odpovejo svojemu delu ali potrebah!

aeroplane1
3 meseci 1 dan nazaj

Iz tega je ratalo neko feministično bombardiranje… Res je, da več moških vozi pijanih, kar pa še ne pomeni, da ženske manj pijejo ali da so res “boljše” voznice.
Naredte že enkrat vožnjo brez kakršne koli tolerance do alkohola…Alkohol je strup, telesno, duševno, povsod.

Bucko99
3 meseci 1 dan nazaj

A misliš da si upajo ? 😀

 
Razkritje produkcijske različice modela Rimac C_Two bo v Ženevi
Uber brez licence v Londonu