Novice

Uber brez licence v Londonu

Podaljšanje licence naj ne bi bilo odobreno predvsem zaradi ponavljajočih se spodrsljajev na področju varnosti. Seveda to še ne pomeni konec zgodbe, saj ima Uber možnost pritožbe.

Londonska agencija za transport TfL (Transport for London) je mnenja, da Uberjev sistem delovanja in aplikacija ne ustrezata zahtevam za ohranitev licence, navkljub določenim izboljšavam, ki so jih naredili v zadnjem obdobju. Varnost potnikov naj bi med drugim ogrožalo tudi dejstvo, da naj bi bilo v sami aplikaciji možno zamenjati fotografijo registriranega voznika, kar naj bi omogočilo vožnjo neavtoriziranim voznikom. Predstavniki agencije predvidevajo, da naj bi bilo na ta način izvedenih vsaj 14.000 prevozov v obdobju med drugo polovico leta 2018 in prvo polovico letošnjega leta, po njihovih ugotovitvah pa naj bi aplikacija omogočala ponovno registracijo suspendiranih voznikov, ki so lahko nadaljevali s prevozom potnikov ter s tem potencialno ogrožali njihovo varnost.

Po besedah Jamiea Heywooda, vodje Uberjevih storitev na področju Velike Britanije, se nameravajo na odločitev agencije pritožiti, v času obravnave njihove pritožbe pa naj bi normalno nadaljevali z delom. Uber je sicer izgubil licenco že v letu 2017, vendar jim je agencija odobrila dvoje podaljšanj, ki naj bi se iztekla naslednji teden. Večina njihovih uporabnikov je s samo storitvijo zadovoljna in želijo, da podjetje nadaljuje z delom, vendar je po besedah londonskega župana Sadiqa Khana nesprejemljivo, da podjetje omogoča vožnjo voznikom, ki nimajo licence in so morda tudi brez zavarovanja. Dodal je še, da je, kljub morebitnemu nestrinjanju uporabnikov z njihovo odločitvijo, dolžnost regulatorjev predvsem zagotavljanje varnosti.

Področje Londona je, gledano globalno, s približno 45.000 vozniki med peterico največjih trgov podjetja Uber in predstavlja dobro tretjino ponudbe lokalnih storitev prevoza. Skupno je trenutno na območju Londona, vključno z znamenitimi londonskimi črnimi taksiji, okoli 126.000 licenciranih ponudnikov tovrstnih storitev prevoza. V primeru, da podjetje Uber s pritožbo ne bi bilo uspešno, naj bi tisti njihovi vozniki, ki ustrezajo vsem pogojem, najverjetneje lahko nadaljevali z delom pri konkurenčnih podjetjih Bolt in Kapten.

Avtomobilizem.com (Vir: BBC. Foto: Uber.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Heroji v pižamah nadaljujejo s pozivi za vožnjo brez alkohola
Prenova za Renaultovo enoprostorsko ikono