Novice

Honda in General Motors razširjata sodelovanje

Predstavniki obeh podjetij so že podpisali neobvezujoč sporazum, ki naj bi služil kot podlaga začetku sodelovanja na različnih področjih.

Partnerstvo z nazivom North American Automotive Alliance naj bi pomenilo pričetek in okrepitev obstoječega sodelovanja avtomobilskih proizvajalcev Honda in General Motors (GM) na področju pogonskih sklopov in motorjev z notranjim zgorevanjem, skupne uporabe platform ter raziskav in razvoja. Za doseganje večjih prihrankov naj bi obe podjetji poskrbeli tudi za koordinirane nabave ter uporabo povezanih storitev.

Najava partnerstva sledi aprilskemu podpisu sporazuma o skupnem razvoju dveh novih električnih modelov za Hondo, zasnovanih na prilagodljivi GM-ovi električni platformi z uporabo baterij Ultium.

Gemeral Motors in Honda sta v preteklosti sicer že sodelovala, ko sta si delila nekatere pogonske sklope in modele na trgu, od leta 2013 pa sta povezana tudi na področju razvoja vodikovih gorivnih celic in del skupnega podjetja za njihovo masovno proizvodnjo, ki naj bi se pričela v letošnjem letu. Zaenkrat sicer še ni znano, če in kdaj bo zagon proizvodnje, saj ima trenutno le Honda v prodaji model s tovrstno tehnologijo, medtem ko naj bi pri GM-u gorivne celice uporabljali predvsem na področju vojaških in komercialnih vozil.

Od leta 2018 sodelovanje obeh podjetij poteka tudi na področju proizvodnje baterij, kjer trenutno GM izdeluje baterije za obe podjetji. Proti koncu istega leta je Honda investirala 2,75 milijarde ameriških dolarjev (2,33 milijarde evrov) v oddelek General Motorsa za razvoj avtonomnih tehnologij, ki naj bi bile prvič uporabljene v skupnem modelu Cruise Origin.

Avtomobilizem.com (Vir: GM, Motor Authority. Foto: GM.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenova še za Peugeot 5008
Dacia najavlja nova Sandero in Sandero Stepway