Novice

Hyvia razkrila prototip s pogonom vodikovih gorivnih celic

Renaultovo podjetje Hyvia je predstavilo prototip električnega lahkega tovornega vozila. Energijo mu zagotavljajo vodikove gorivne celice in polnilne črpalke za vodik, ki predstavljajo prvo osnovo njihovega ekosistema.

Tehnologijo vodikovih gorivnih celic so vgradili v prototip modela Renault Master Van H2-Tech, ki omogoča vožnjo brez izpustov ogljikovega dioksida, povečan doseg in kratek čas polnjenja. Predstavljena tehnologija naj bi že kmalu izpolnjevala potrebe podjetij, velikih kupcev, voznih parkov in lokalnih skupnosti.

Renault Master Van H2-Tech bo s tovornim prostorom velikosti 12 kubičnih metrov zadostil večini potreb dostavnih služb in bo z enim polnjenjem poskrbel za do 500 km dosega. Vozilo, motor in vodikov sklop so zasnovali in izdelali v Franciji, opremljen pa naj bi bil z gorivno celico moči 30 kW in baterijskim paketom kapacitete 33 kWh. Vodik je shranjen v štirih posodah po 1,5 kg, ki naj bi jih bilo moč napolniti v približno petih minutah s pomočju nove polnilne črpalke za vodik.

Izdelava lahkega gospodarskega vozila poteka v Renaultovi tovarni Batilly v Franciji, električni motor izdelujejo v proizvodnem obratu Cleon, vgradnja električnega in vodikovega sklopa pa poteka v okviru podjetja PVI v francoskem kraju Gretz-Armainvilliers. Še pred koncem letošnjega leta naj bi pričeli s sestavljanjem gorivnih celic v Renaultovem obratu Flins, posode za vodik pa naj bi prispevalo podjetje Faurecia.

Produkcijska različica vozila Master Van H2-Tech naj bi bila na voljo tekom prihodnjega leta, kmalu pa nameravajo predstaviti še prototipa Master Citybus H2-Tech s prostorom za do 15 potnikov in do 300 km dosega ter podvozje s kabino Master H2-Tech, ki bo v formi furgona nudil do 19 m3 prostora in omogočal doseg do 250 km z enim polnjenjem vodikovih rezervoarjev.

V okviru tokratne predstavitve so razkrili še inovativno polnilno črpalko za vodik, ki bo na voljo v različicah s tlakom 350 ali 700 barov. Vodik iz črpalk bo lahko pridelan na samem mestu postavitve z elektrolizo vode ali pa v večji količini dobavljen v cevastih cisternah na posebnih priklopnikih. Sistem stisne vodik v shranjevalnik, iz katerega ga zajema črpalka, celoten sistem pa je zasnovan v skladu z vsemi varnostnimi predpisi in bo na voljo za najem ali nakup.

Hyvia s predstavljenimi prototipi ponuja vpogled v njihov celovit ekosistem, ki obsega proizvodnjo “zelenega” vodika z elektrolizo, distribucijo s polnilnimi črpalkami za vodik ter paleto vozil, ki za pogon uporabljajo tovrstno tehnologijo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyvia, Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Posledice pomanjkanja elektronskih delov za avtomobile občutijo tudi v Revozu
Novi Ford Focus odlikujejo izrazit slog in varčni elektrificirani pogonski sklopi