Novice

Peugeot e-Expert Hydrogen združuje električni pogon z napredno tehnologijo vodikovih gorivnih celic

Peugeot postaja eden prvih proizvajalcev, ki z modelom e-Expert Hydrogen v svojo serijsko ponudbo vključuje električno lahko gospodarsko vozilo s pogonom na vodikove gorivne celice.

Predstavljen model lahkega gospodarskega vozila širi paleto rešitev brez emisijske mobilnosti z uporabo tehnologije “Next Gen e-Van Hydrogen Efficiency” in je zasnovan na modularni večenergijski platformi EMP2. Energija, potrebna za delovanje električnega pogonskega sklopa, je zagotovljena iz dveh virov: litij-ionske baterije in vodikove gorivne celice. Kljub alternativnemu pogonskemu sklopu se predstavljeno lahko gospodarsko vozilo ponaša z enako nakladalno površino kot dizelska ali baterijsko gnana električna izvedenka ter omogoča do 6,10 m3 nakladalne prostornine ob do 1.100 kg dovoljene obremenitve in do 1.000 kg vlečne zmogljivosti.

Električni pogonski sklop s 100 kW in 260 Nm navora je podoben kot pri baterijsko gnanem električnem modelu e-Expert in je nameščen na sprednji osi, pogonska moč in navor pa se prenašata na kolesa preko menjalnika, prilagojenega večjim obremenitvam. Del sistema “mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” je tudi litij-ionski baterijski paket s kapaciteto 10,5 kWh, ki je nameščen pod sedeži in zagotavlja do 90 kW moči, njegovo polnjenje pa, poleg rekuperacije, poteka preko vgrajenega 11-kilovatnega trifaznega polnilnika. Sistem ima različne faze delovanja – ob zagonu in nizki hitrosti električno energijo zagotavlja baterijski paket, pri stabilizirani hitrosti za dotok električne energije skrbi vodikova gorivna celica, medtem ko v fazah pospeševanja, prehitevanja in na strminah električnemu motorju energijo zagotavljata oba vira.

Vodikova gorivna celica, uporabljena v modelu Peugeot e-Expert Hydrogen, je nastala v sodelovanju s partnerskim podjetjem Symbio, njihova proizvodnja pa poteka v njihovem proizvodnem obratu Vénissieux na obrobju Lyona. Napaja se iz rezervoarja, nameščenega v zadnjem delu dna vozila, sestavljajo pa ga tri jeklenke, v katerih je moč shraniti do 4,4 kg vodika pod tlakom 700 barov. Prednosti uporabljenega sklopa so, poleg udobja vožnje vozila z električnim pogonom in vožnje brez lokalnih emisij CO2, še večji doseg in hitrejši čas polnjenja, saj polnjenje rezervoarja z vodikom za preko 400 km nadaljnje vožnje traja le tri minute.

Proizvodnja Peugeota e-Expert Hydrogen bo potekala v nemškem proizvodnem obratu Rüsselsheim, Peugeot pa že sodeluje z dobavitelji tovrstne energije, saj želijo uporabnikom zagotoviti ugodne paketne ponudbe. Distribucijsko omrežje vodika sicer nastaja v okviru številnih mednarodnih projektov in ob podpori številnih vlad, več kot 60 milijard evrov pa je na tem področju že vložila tudi Evropska zveza za čisti vodik (European Clean Hydrogen Alliance).

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
999 primerkov Cuprinega športnika Formentor VZ5 posebne barve
Nova Volkswagnova naložba v proizvodnjo baterij