Novice

Ian Callum po dvajsetih letih zapušča Jaguar

Dolgoletni direktor oblikovalskega oddelka se je po dveh desetletjih na vodilnem položaju pri Jaguarju odločil, da se bo posvetil novim izzivom v oblikovalskih vodah.

Pri Jaguarju so tudi uradno potrdili odločitev 64-letnega Calluma, ki naj bi ga nasledil trenutni direktor oddelka za kreativni dizajn, Julian Thomson. Julian Thomson je k Jaguarju prišel leta 2000, pred tem je sodeloval s Fordom in Lotusom, nekaj časa pa je vodil tudi oddelek oblikovanja zunanjosti pri oddelku Concept Design skupine Volkswagen.

Kariera Iana Calluma na področju avtomobilske industrije se je pričela leta 1979 pri Fordu, po 11 letih pa je z delom nadaljeval v oblikovalskem podjetju Tom Walkinshaw Design, kjer je med drugim sodeloval pri nastanku modela Aston Martin DB7. Njegovo obdobje pri britanskem proizvajalcu prestižnih avtomobilov Jaguar se je pričelo v letu 1999, ko je nasledil tedanjega vodjo oblikovanja Geoffa Lawsona, vzporedno pa je v času nastanka modelov DB9 ter Vanquish za krajše obdobje obenem vodil tudi oblikovalce pri Aston Martinu.

Prvi Jaguar z njegovim podpisom je bil model XK, ki je nastal leta 2006, v letu 2008 pa mu je, kot predstavnik nove ere zunanjega in notranjega oblikovanja pri Jaguarju, sledil XF. Pod njegovim vodstvom je nastala večina Jaguarjev novejše dobe, kot so modeli XJ, XE, C-X75, XF Sportbrake, pa tudi Jaguar F-Type, F-Pace ter I-Pace.

Ian Callum je ob odhodu dejal, da je imel pri Jaguarju izjemno kariero, od vseh svojih dosežkov pa je izpostavil nastanek modela XF, ki naj bi predstavljal začetek novega obdobja, saj se je slog oblikovanja prevesil iz tradicionalnega proti sodobnemu. Poudaril je še, da je sedaj pravi čas za spremembo, tako na osebnem kot tudi na profesionalnem področju, kljub odstopu s funkcije pa namerava še naprej sodelovati z Jaguarjem v vlogi svetovalca.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat Mii bo le še električen
Apple najavil obsežnejšo nadgradnjo sistema Apple CarPlay