Novice

Izera bo prvi proizvajalec električnih vozil na Poljskem

Pred kratkim ustanovljeno podjetje bo izdelovalo električne modele na konstrukcijski osnovi kitajskega avtomobilskega proizvajalca Geely.

Znamka Izera, ki je v lasti državnega podjetja EMP (ElectroMobility Poland), namerava zgraditi svoj prvi proizvodni obrat v mestu Jaworzo. Investicija v novi proizvodni obrat naj bi znašala približno 1,1 milijarde evrov, z gradnjo pa nameravajo pričeti v letu 2024. Po trenutnih načrtih naj bi bila tovarna nared za proizvodnjo v letu 2025, v njej pa bo zaposlenih približno 2.400 ljudi. Po besedah izvršnega direktorja podjetja EMP Piotra Zerembe naj bi bil proizvodni obrat tesno povezan z lokalnimi dobavitelji in naj bi prispeval k ponovni rasti avtomobilske proizvodnje na Poljskem, ki je v preteklem desetletju doživela precejšen upad.

Najprej naj bi pričeli s proizvodnjo električnega kompaktnega športnega terenca, ki mu bosta sledila še kombilimuzinski in karavanski model. Vsi naj bi imeli električni pogonski sklop in bodo zasnovani na konstrukcijski osnovi SEA (Sustainable Experience Architecture) kitajskega proizvajalca Geely. Prve informacije o sklenjenem partnerstvu med podjetjema Izera in Geely so prišle v javnost lani novembra, električna platforma SEA pa že predstavlja osnovo električnim modelom znamk Volvo, Smart, Polestar, Zeekr in Lotus.

Pri podjetju EMP so sicer leta 2020 že razkrili prve prototipe športnega terenca Z100 in kombilimuzinskega modela T100. Po takratnih načrtih naj bi z njuno prodajo pričeli tekom letošnjega leta, glede na odlog pričetka prodaje na leto 2026 pa lahko najverjetneje pri produkcijskih različicah pričakujemo določene posodobitve.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Izera.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Izera bo prvi proizvajalec električnih vozil na Poljskem"


xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Meni je izredno všeč ta design.

 
Sveže podrobnosti prihajajoče Hyundai Kone
Renault vabi javnost k ustvarjanju koncepta Twinga s pomočjo umetne inteligence