Novice

Smart #1 za nov električni začetek znamke

Znamka, znana po ponudbi majhnih in okretnih mestnih avtomobilov, predstavlja svojega prvega električnega križanca, ki odpira novo poglavje njihovega obstoja.

Znamka Smart je lani s predstavitvijo koncepta Smart Concept #1 nakazala smernice njihove prihodnosti, sedaj pa jih potrjujejo s serijsko različico avtomobila, ki izhaja iz koncepta, predstavljenega na salonu mobilnosti IAA Mobility v Münchnu.

Smart #1 naj bi se s svojimi lastnostmi postavil ob bok električnim rivalom, kot sta Hyundai Kona in Volkswagen ID.3, po besedah izvršnega direktorja znamke Smart v Evropi pa naj bi predstavljal jedro njihove prihodnosti.  Prvi električni model znamke od prodaje polovičnega deleža kitajskemu avtomobilskemu proizvajalcu Geely je nastal v sodelovanju s kitajskim avtomobilskim proizvajalcem in je zasnovan na električni platformi SEA (Sustainable Electric Architecture). Namenska električna platforma naj bi omogočala namestitev baterijskega paketa največje kapacitete 66 kWh, kar naj bi zadostovalo za do 440 km z enim polnjenjem.

Ob prihodu na trg naj bi prvega električnega križanca znamke Smart poganjal električni motor, nameščen na zadnji osi, z največjo močjo 264 KM in 343 Nm navora v kombinaciji z zgoraj omenjenim baterijskim paketom. Verjetno naj bi kasneje obogatili ponudbo še z možnostjo izbire različnih kapacitet baterij, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo na voljo tudi različne konfiguracije električnega pogona, saj uporabljena platforma omogoča namestitev do treh električnih motorjev.

Da so se pri Smartu odločili za nov začetek, poudarja tudi dejstvo, da je Smart #1 večji od dosedanjih modelov znamke in se po velikosti uvršča med modele Kia Niro, Mini Countryman ali Renault Megane E-Tech, obenem pa v notranjosti ponuja več prostora. Po besedah predstavnikov znamke Geely naj bi po zaslugi nove arhitekture in zasnove avtomobila ponujal prostor, primerljiv s kabino limuzinske različice Mercedesovega razreda E. Pred voznikom se bo nahajala digitalna instrumentna plošča z zaslonom velikosti 9,2 palca ter 10-palčni prikazovalnik na vetrobranskem steklu, medtem ko bo na sredinskem delu armaturne plošče nameščen 12,8-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema.

Prvi primerki naj bi prišli v prodajo na evropskih in azijskih trgih nekje v začetku prihodnjega leta, ko naj bi poleg cen predstavili še več podrobnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Smart.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Smart #1 za nov električni začetek znamke"


2 leta 27 dni nazaj

Sparovček. Kot je rekel Švarči, je še njegova čizma večja.

 
Električna reinkarnacija Fiata Topolino
Nissanov prototipni obrat za izdelavo baterij z elektrolitom v trdnem stanju