Novice

Jaguar Land Rover z novim pristopom k zasnovi armaturne plošče

S pomočjo tehnologije ukrivljenih zaslonov naj bi omogočili lažje prilagajanje videza ter uporabnosti avtomobilske notranjosti.

Predstavljena tehnologija LESA (Lightweight Electronics in Simplified Architecture) naj bi bila podobna tehnologiji, uporabljeni v ukrivljenih zaslonih OLED, inženirji podjetja Jaguar Land Rover pa naj bi jo razvijali za uporabo na notranjih površinah avtomobila. Osnovna ideja je, da naj bi bilo elektronsko vezje natisnjeno neposredno na posamezne dele avtomobila oziroma armaturne plošče, tako da ne bi bilo več potrebe po klasični zasnovi avtomobilskega računalnika ter izvedbi potrebnih povezav z moduli ali tipali.

Njena uporaba naj bi tako, poleg zmanjšanja mase elektronskih komponent za do 60 odstotkov, omogočila tudi večje možnosti individualnih nastavitev videza notranjosti ter nastavljivost prikaza informacij na različnih površinah armaturne plošče, brez potrebe po namenskih zaslonih. Uporaba tehnologije LESA naj bi hkrati omogočila priklop ter uporabo sončnih panelov na površini avtomobila brez dodatne mase ter s tem pripomogla k zmanjšanju ogljičnega odtisa znamkinih avtomobilov.

Sistem s pomočjo računalniške obdelave (CAD) na načrtovano vezje v dvodimenzionalni obliki natiska potrebne elektronske komponente, nato pa ga preoblikuje nazaj v ustrezno tridimenzionalno formo, potrebno za izdelavo določenega dela.

Tovrstna tehnologija je pod okriljem avtomobilskega proizvajalca  Jaguar Land Rover tokrat prvič predstavljena za uporabo v avtomobilih ter je bila uspešno preizkušena na prototipu armaturne plošče. Študija je bila nagrajena s strani inštituta IET (Institution of Engineering and Technology), saj naj bi po mnenju ocenjevalcev predstavljala prihodnost elektronike v avtomobilih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Video napovednik nove Octavie
Futuron je najnovejši Kiin avtonomni koncept