Novice

Kakšna bo armaturna plošča prihodnosti?

Se stikala in različni gumbi počasi poslavljajo iz osebnih vozil? Sodeč po tem, kar nakazujejo najnovejša konceptna vozila, da. Inženirji že razmišljajo, kako neokrnjeno armaturno ploščo, brez tradicionalnih stikal in gumbov, umestiti v produkcijske modele, v naslednjih petih letih pa naj bi močno porasla prodaja vozil s stikali na volanskem obroču, zasloni na dotik, upravljanjem z govorom in gestami.


Pri IHS Automotive napovedujejo naslednjo letno rast prodaje po kategorijah

  • stikala na volanskem obroču: + 11 %
  • upravljanje preko govora: + 13 %
  • zasloni na dotik: + 35 %
  • upravljanje s pomočjo gest: + 35 %
  • tradicionalno upravljanje: + 2 %

Sodeč po besedah Marka Boyadjisa, analitika pri IHS Automotive, si vozniki želijo potniško kabino, ki ima enake lastnosti kot njihovi pametni telefoni, igralne konzole in tablice: ”Potrošniška elektronika je glavni indikator za nadzor sistemov v potniški kabini vozila. Na primer, zasloni na dotik so se do danes že dodobra uveljavili v vozilih. Pri potrošniški elektroniki jih poznamo že dolgo časa.”

Leta 1980 je imel Cadillac Allante v potniški kabini preko 40 stikal, več kot trideset let kasneje pa je cilj prilagoditi upravljanje voznikom in jim omogočiti, da ostanejo njihove oči na cesti in volan v rokah. A stvari so se v praksi izkazale za nekoliko bolj zapletene, saj po raziskavi podjetja J.D. Power kar petina vseh težav pri vozilih do treh let izvira ravno iz večopravilne enote, navigacije ali zvočnega sistem. V raziskavi so še ugotovili, da so med 10 največkrat prijavljenimi težavami ravno slaba povezljivost Bluetooth, nezanesljivo delovanje sistema za upravljanje z glasom in nepregledne navigacijske naprave.

K sreči se proizvajalci vozil zavedajo teh težav. Ford je sprejel številne utemeljene pritožbe glede nerodne uporabe sistema MyFord Touch, zato so hitro dodali osem glavnih stikal za hiter dostop do najbolj pomembnih funkcij vozila.

Vse našteto so, sodeč po Boyadjisu, zgolj začasne težave: od izprašanih 4.000 kupcev novega vozila si kar tri četrtine želijo svoj pametni aparat upravljati preko govora, 70 odstotkov pa želi dostopati do podatkov svojega mobilnega telefona preko zaslona na dotik, vgrajenega v vozilo. Poleg tega bi si 69 odstotkov želelo upravljati glavne elemente vozila preko stikal na volanu.

Zaradi želja kupcev se bodo proizvajalci vozil vse bolj usmerjali v ta tri področja upravljanja, roke pa si že manejo največji proizvajalci različnih elektronskih enot.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: BMW, Audi, Volkswagen.)

 

 

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kakšna bo armaturna plošča prihodnosti?"


VikingShip
2 leta 2 meseci nazaj

Ma brez veze totalno neuporaben avto. Namesto, da bi pritisnil tipko in prižgal luči boš pet minut iskal v podmenijih kje jih vklopiš itd… Telefon v avtu pa sploh odpade, saj pripomore k največ nesrečami zaradi SMS-jev. Pa tudi razni zasloni na dotik brez zunanjih mehanskih tipk, ki so namenjene za čim hitrejše dostopanje do menijev so totalno neuporabni in nevarni za vožnjo. !!!!!!MED VOŽNJO NIMAŠ KAJ TIPKAT PO ZASLONU, KER NIMAŠ ČASA ISKAT!!!!!!!!!
Vse skupaj je samo en marketing od avta pa na koncu nič. Pri avtu bi bolj potreboval ogrevane šipe, ogledala, volan, sedeže kot pa touch screen in nobene tipke nikjer. No Kaktus je že ena taka bedna kišta s tistim zaslončkom tam na sredi in poceni strupeno plastiko.

@ggorenc pravilno si napisal.

ggorenc
2 leta 3 meseci nazaj

To je pa tako, ko upravlja ljudstvo s tehničnimi stvarmi in ne več inženirji.

 
Uber načrtuje obsežen vozni park avtonomnih avtomobilov
Konec tedna bo na sporedu II. slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih