Novice

Jaguarjev pogled v prihodnost s konceptom Future-Type

Koncept Jaguar Future-Type je avtonomno vozilo prihodnosti, ki predstavlja proizvajalčevo vizijo osebne mobilnosti v letu 2040. V njenem središču je pameten in povezan volan Sayer, ki bo morda edini del avtomobila, ki se ga bo še splačalo lastiti.

V osrčje kocepta Future-Type je Jaguar postavil prvi pametni in povezan volanski obroč Sayer z glasovno aktivacijo, ki naj bi ga v prihodnosti uporabljali za priklic avtomobila, predvajanje glasbe, rezervacijo mize za večerjo v restavraciji in celo nadzor doma v naši odsotnosti. Torej edini del avtomobila, ki bi se ga splačalo v prihodnosti imeti v osebni lasti. Volan so poimenovali po oblikovalcu legendarnega modela E-Type, Malcolmu Sayerju.

Ian Callum, direktor oblikovanja znamke Jaguar, je novi koncept pospremil z besedami: “Future-Type ponuja vpogled v potencial vožnje in lastništva avtomobila v prihodnosti. Gre za del naše vizije, kako bi lahko prestižna avtomobilska znamka ostala zaželena v bolj digitaliziranem in avtonomnem obdobju. Naš koncept Future-Type je napreden raziskovalni koncept, ki se ukvarja s tem, kako bo lahko avtomobil Jaguar na zahtevo všečen kupcem v letu 2040 in naprej. Naj gre za vožnjo v službo, avtonomno prevzemanje otrok iz šole ali uživanje v samostojni vožnji za vikend na deželi, zagotoviti moramo, da si bodo kupci v vsakem trenutku želeli naših storitev bolj kot storitev naših konkurentov, če bo obstajala izbira pri ponudbi avtomobilov na zahtevo, ki se bodo vozili po mestnih ulicah.”

V prihodnosti si torej lahko predstavljamo paleto avtomobilov Future-Type, ki nam bodo pomagali pri vsakodnevnih opravilih. Za jutranji prevoz otrok v šolo bomo na primer naročili izvedenko 2+1 z družabno namestitvijo sedežev, ki bo omogočala pogovor med prevozom.

Koncept Future-Type je oblikovan kot relativno ozko vozilo, kar pomeni, da bo potreboval manj prostora na cesti in na parkirnih površinah. Kljub temu, da gre v osnovi za avtonomno vozilo, bo imel uporabnik v vsakem trenutku možnost prevzema upravljanja vozila. Oziroma, kot je pojasnil Callum: “Naše raziskave kažejo, da bo prihodnosti s storitvami vozil na zahtevo in souporabo avtomobilov še vedno ostalo nekaj prostora za luksuzne in prestižne izkušnje – ter uživanje v vožnji. Ljudje si bodo še vedno želeli potovanja v slogu in udobju, pri tem pa bo rast souporabe avtomobilov dejansko povečala možnosti uporabnikov za preverjanje Jaguarjeve ponudbe – tudi tistim, ki se bodo odločili, da ne bodo njegovi lastniki.”

Jaguar je v teh dneh razkril tudi nov dosežek enote Jaguar Classics, Jaguar E-Type Zero, klasični roadster in leta 1968, v katerega so vgradili sodoben električni pogonski sklop. Elektromotor (220 kW) so namestili na mesto izvirnega motorja ter mu dodali litij-ionsko baterijo 40 kWh. Polnjenje novodobne klasike naj bi trajalo (v odvisnosti od vira) med šest in sedem urami, koncept pa naj bi imel z enim polnjenjem 270-kilometrski doseg. Za pospeševanje z mesta do hitrosti 100 km/h naj bi potreboval 5,5 sekund. Električni koncept je na račun novega pogona lažji za 46 kilogramov, posodobitev pa mu je prinesla še prednje žaromete  v tehniki LED in nove merilnike, za katere so dobili navdih pri originalnem modelu.

Predstavitev elektrificirane Jaguarjeve klasike je obenem zanimiva in simbolična. Ralf Speth, izvršni direktor skupine Jaguar Land Rover, je namreč oznanil, da bodo imeli vsi njihovi novi modeli od leta 2020 naprej elektrificiran pogon. Njihovi kupci bodo lahko izbirali med priključnimi hibridi, blagimi hibridi in naborom povsem električnih modelov, ki bo vključeval prihajajoči Jaguar I-Pace, prvi znamkin izključno električni SUV, ki naj bi na trg prišel že v letu 2018.

JLR Future Electrified

Avtomobilizem.com (Vir: JLR, Carscoops, AutoExpress. Foto, video: JLR.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oznaka GSi tudi za karavansko Opel Insignio
Ekstremni Mini John Cooper Works GP