Novice

Jaguarjeva klasika praznuje šestdeset let

Pri Jaguarju častitljivo obletnico modela E-Type obeležujejo z izdelavo replik prvih primerkov tega modela, predstavljenih leta 1961 v Ženevi.

V delavnicah proizvajalca prestižnih športnih avtomobilov pod oznako E-Type 60 Collection nastaja šest parov replik modelov E-Type, ki sta bila 15. marca 1961 predstavljena v Ženevi. Avtomobila sta šestim srečnim zbiralcem na voljo le v paru, sestavljenem iz kupejevskega modela E-Type 9600 HP in roadsterja E-Type 77 RW. Prvega, ki prihaja v barvnem odtenku sive, je na ženevsko premiero pripeljal takratni direktor oddelka za stike z javnostjo Bob Berry, medtem ko je roadster v temno zelenem odtenku pripeljal inženir Norman Dewis.

Replike obeh modelov so izdelane na osnovi restavriranih originalnih avtomobilov iz tistega obdobja, s 3,8-litrskim vrstnim šestvaljnikom (270 KM) in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Motorju so dodali sodoben sistem hlajenja in vžiga, samo tej omejeni seriji pa so ekskluzivno namenili posebni barvni niansi sive Flat Out in zelene Drop Everything.

Za prepoznavnost obeh izvedenk bo poskrbela vrsta dodatkov, ki obeležujejo okroglo obletnico in so bili zasnovani v sodelovanju z Julianom Thompsonom, direktorjem oddelka za oblikovanje pri znamki Jaguar. Stik s sodobnimi časi bo omogočal multimedijsko-informacijski sistem (Jaguar Classic Infotainment System) s satelitsko navigacijo in povezljivostjo Bluetooth.

Za izdelavo so poskrbeli v delavnicah Jaguarjevega oddelka za klasične avtomobile v britanskem Warwickshiru, bodoče lastnike pa nameravajo prihodnje poletje povabiti na potovanje med Coventryem in Ženevo. Za piko na i (ali za primer odpovedi satelitske navigacije) bodo obema modeloma Jaguar E-Type dodali zemljevide poti, opravljenih pred šestdesetimi leti. Voznikom kupejevske različice bo na voljo zemljevid poti Boba Berrya z znamenito frazo: “I thought you’d never get there,” ¹ s katero ga je pričakal ustanovitelj znamke William Lyons tik pred pričetkom prireditve, vozniki roadsterja pa se bodo lahko orientirali po zemljevidu poti Normana Dewisa ob upoštevanju navodila: “Drop everything and bring the open-top E-Type over.” ²

Avtomobilizem.com (Vir: Jaguar, Motor Authority. Foto: Jaguar.)

¹ “Sem mislil da te ne bo.”

²”Odpovej vse in takoj pripelji brestrešni E-Type.”

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Jaguarjeva klasika praznuje šestdeset let"


Blinder
3 leta 1 mesec nazaj

Edini lep Jaguar je XJ220

 
Renault prodal lastniški delež v Daimlerju
Nova oblikovalska filozofija Kie v podobi EV6