Novice

Japonska stran ni naklonjena združitvi Renaulta in Nissana

Sodeč po nedavnih informacijah japonski Nissan nima pravega interesa za združitev z Renaultom, kljub temu, da francoska stran uspešne zveze avtomobilskih proizvajalcev že nekaj časa želi prav to.

V združitvi s partnerjem pri Nissanu ne vidijo posebnega smisla, saj naj bi bila brez pravega pozitivnega učinka na poslovanje. Izvršni direktor podjetja Nissan Hiroto Saikawa je na nedavnem avtomobilskem salonu v Pekingu za Nikkei Asian Review izjavil, da bi, prav nasprotno, združitev lahko celo prinesla neželene posledice in dodal: “Smisel povezave je, da njeni člani ostanejo neodvisni in vzajemno maksimirajo rast vsakega izmed njih. Takšen dogovor ustvarja sinergije na področjih, kot sta razvoj in proizvodnja.”

Na francoski strani izvršni direktor zveze Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn še vedno podpira možnost tesnejše povezave, saj je nedavno za medije izjavil, da so odprte še vse možnosti. Združitev naj bi spodbujala tudi francoska vlada, ki je lastnica 15,1-odstotnega deleža Renaulta in v tem vidi možnost za širitev svoje avtomobilske industrije. V trenutni navezi treh partnerjev ima Renault v lasti 43,4 % Nissana, na drugi strani pa si Nissan lasti 15 % Renaulta (brez glasovalnih pravic) in 34 % Mitsubishija.

Negotovost glede prihodnosti odnosov med podjetjema je v zadnjih dneh povzročila padec vrednosti delnic obeh podjetij.Več informacij o prihodnosti zveze Renault-Nissan-Mitsubishi pa lahko pričakujemo po rednem letnem zasedanju skupine Renault, ki bo prihodnji mesec v Parizu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oplova Mokka bo predvidoma nekoliko večja in tudi elektrificirana
Mercedes-AMG GT S Roadster je srednja pot