Novice

Kia je v Seulu predstavila nova koncepta

Na prizorišču domačega avtomobilskega salona je Kia, ob že videnemu konceptu Imagine by Kia, predstavila še nova koncepta športnih terencev.

Na nedavnem avtomobilskem salonu v Seulu je Kia premierno predstavila koncept večjega športnega terenca, poimenovanega Masterpiece, in koncept športnega terenca kompaktnega razreda z imenom Kia Signature, ki so ga na indijskem avtomobilskem salonu sicer pokazali pod imenom koncept SP.

Koncept Kia Masterpiece zaznamujejo robusten videz zunanjosti, ki poudarja terenski značaj in prikazuje skladnost z novimi trendi oblikovanja v tem segmentu vozil. Prednji del prinaša novo motorno masko, raztegnjeno preko cele širine, tako da skoraj ni opazne ločnice med masko in LED žarometi. Podoben slog oblikovanja se preko značilnih linij nadaljuje tudi na zadku, kar daje vozilu dosledno obliko z vseh zornih kotov. Nastop v duhu slogana “Lahko grem kamorkoli” poudarita tudi povečan odmik od tal in zmogljiv 4-kolesni pogon. Skladno zunanjosti so sledili tudi pri oblikovanju videza notranjosti, kjer seveda ne manjka vrste visokotehnoloških dodatkov.

Kia Signature predstavlja koncept kompaktnega športnega terenca, pripravljenega za serijsko proizvodnjo. Do prvih kupcev naj bi prišel že v letošnjem letu in bo namenjen globalnim trgom. Signature združuje sodobno lepoto, tehnologije in uporabnost kompaktnega formata. Prednji del s široko motorno masko in dolgim motornim pokrovom preko bočnih linij sovpada z oblikovanjem zadka in, skupaj s stekleno streho, poleg vsakodnevne uporabnosti prikazuje tudi delno športni značaj.

Poleg obeh konceptov popularnega segmenta športnih terencev je na Kiinem predstavitvenem prostoru veliko zanimanja požel tudi koncept električne športne limuzine Imagine by Kia, ki je svojo premiero nedavno doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi. Električni koncept, ki v Seulu doživlja azijsko premiero, so zasnovali v Kiinem evropskem oblikovalskem središču v Frankfurtu in naj bi bil po besedah Gregorya Guillauma, podpredsednika oblikovalskega oddelka, oblikovan tako, da pospeši uporabnikov utrip ter hkrati označuje celosten in čustven pristop znamke k elektrifikaciji. Koncept predstavlja prednosti električne arhitekturne zasnove karoserije z maksimalno izkoriščenim kabinskim prostorom, obenem pa (kot duhovit odgovor na trenutno obsesijo avtomobilske industrije s čedalje  večjimi zasloni) prinaša kar 21 zaslonov z visoko ločljivostjo. Kljub temu, da koncept še ni namenjen serijski proizvodnji, nakazuje oblikovalske elemente zunanjosti in notranjosti, ki naj bi bili del serijskih modelov prihodnosti.

Poleg tega so v Seulu podrobneje predstavili tudi sistem R.E.A.D., razvit za obdobje, ko bo avtonomna vožnja samoumevna. Sistem prilagajanje vožnje čustvenemu razpoloženju v realnem času deluje na osnovi tehnologije umetne inteligence in s pomočjo prepoznave bioloških signalov zaznava voznikovo čustveno stanje, ter prilagodi ambient kabinskega prostora. Ostale predstavljene napredne funkcije v povezavi s  sistemom R.E.A.D. so še nadzor s pomočjo virtualnih kretenj V-Touch in vibriranje sedežev glede na predvajano glasbo z možnostjo masaže ter opozorilno tresenje, ki ga sprožijo napredni asistenčni sistemi za večjo varnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pretirane napovedi o izumiranju lastništva avtomobilov
Audi bo v Šanghaj pripeljal koncept AI:me