Novice

Pretirane napovedi o izumiranju lastništva avtomobilov

Zadnjih nekaj let je bilo kar precej govora o tem, da se delež lastništva osebnih avtomobilov zmanjšuje skladno s trendom rasti deleža souporabe ter najema vozil. Po branju novega poročila, ki ga je objavil Bloomberg, pa morda temu le ni čisto tako.

Glede na relativno majhen delež lastništva osebnih avtomobilov med mlajšo populacijo so nekatera podjetja v industriji pričela pospešeno razširjati svojo ponudbo na področju souporabe in najema vozil. Po njihovem mnenju (ali strategiji trženjske komunikacije) naj med vse večjim delom populacije namreč ne bi bilo več interesa za neposredno lastništvo vozil. Tovrstno razmišljanje naj bi temeljilo na napačnih predpostavkah, saj naj bi bilo upadanje števila lastnikov bolj povezano s slabšo ekonomsko situacijo, kot pa z morebitnim spreminjanjem načina razmišljanja.

Že leta 2013 so pri časniku New York Times pričeli z različnimi objavami, ki naj bi kazale na to, da se počasi končuje obdobje avtomobilske kulture in da naj bi milenijske generacije lastništvo zamenjale za storitve souporabe in najema. V letu 2016 je John Zimmer, soustanovitelj podjetja Lyft, napovedal, da naj bi se do leta 2025 delež lastništva v vseh večjih ameriških mestih zmanjšal na minimum, dve leti kasneje pa je družba KPMG v raziskavi ugotovila, da so na vidiku radikalne spremembe zaradi povečanega povpraševanja po drugačnih storitvah mobilnosti.

Nekoliko drugačno zgodbo pa že od leta 2015 predstavljajo akademski raziskovalci, ki opozarjajo, da pri obdelavi podatkov o zmanjševanju deleža avtomobilskih lastnikov ni bil upoštevan pomemben ekonomski faktor, saj naj bi globalna finančna kriza upočasnila prehod mlajših generacij k finančni neodvisnosti. Po njihovih podatkih naj bi bil manjši delež lastništva avtomobilov le med tistimi, ki za nakup nimajo dovolj sredstev, medtem ko je delež lastništva med finančno neodvisnimi celo narasel. Po podatkih, ki sta jih posredovala Christopher Knittel s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu in Elizabeth Murphy iz energetskega podjetja Genser Energy, naj bi se delež lastnikov avtomobilov med pripadniki milenijske generacije celo zviševal. Obenem naj bi v primerjavi s predhodnimi generacijami v istem starostnem obdobju prevozili tudi več kilometrov.

Seveda ni nič narobe z različnimi interpretacijami in načini razmišljanja, vendar pri Bloombergu poudarjajo, da morda ne bi bilo pametno spreminjati poslovne orientacije podjetij le v smeri storitev mobilnosti, saj bo lastništvo avtomobila še naprej predstavljalo večjo stopnjo svobode v primerjavi s katerokoli ponujeno možnostjo transporta.

Avtomobilizem.com (Vir: Bloomberg, Carscoops. Foto: Lyft.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Pretirane napovedi o izumiranju lastništva avtomobilov"


Ivan36
5 leta 15 dni nazaj

Primer; sedaj bom prodal 1 vozilo, da ostanem na 2 vozilu, mora na servis sklopka + vztrajnik, cca 990€ deli in delo mogoče še več, ki pa mora za 1 teden na servis ali vsaj 4 dni, ker pa je najem na dan vsaj 20€ + gorivo bom raje nekaj kupil za 150€ in potem vozil še kak mesec pa prodal naprej.

Locher
5 leta 15 dni nazaj

Kateri avto?

Ivan36
5 leta 15 dni nazaj

Oktavia gre v prodajo še en servis končnikov na rokah ima v četrtek pa na tehnični itak je 6.4 datum in potem v prodajo. Drugi pa je Grand Espace je sklopka prijela pa bom še vztrajnik menjal ima le 222500 km prevoženih.

Locher
5 leta 15 dni nazaj

Saj kaj drugega kot menjati oboje ti itak ne preostane, da ne boš spet razkopaval vsega čez par 10k km. Verjetno ima vztrajnik že kar nekaj zračnosti pri teh kilometrih.

chad
5 leta 16 dni nazaj

Naslednji korak je wife sharing.

Locher
5 leta 16 dni nazaj

Ob avtonomni vožnji bodo težko prodajali “freude am fahren”.

xxl
5 leta 16 dni nazaj

Uživanje v vožnji, brez kompromisov, avto in voznik sta eno, prednost je v tehniki, bla, bla, bla…

xxl
5 leta 16 dni nazaj

No ja, glede na to, da nam čim hitreje hočejo vsilit avtonomna vozila, me v tem primeru lastno vozilo ne zanima.

5 leta 16 dni nazaj

Po mojem (upam!) imamo še mal “lufta” do polne avtonomne vožnje 😉

xxl
5 leta 16 dni nazaj

Jaz tudi. Vaše delo in portali so tudi potem brezpredmetni, razen, če se potem preusmerite na testiranje odzivnosti sistemov in delovanja infotainmenta. 😉

5 leta 15 dni nazaj

In aplikacij za car sharing 🙂

 
BMW zaradi Brexita predčasno na kolektivni dopust
Kia je v Seulu predstavila nova koncepta