Novice

Kia potrdila gradnjo novega proizvodnega obrata

V novem proizvodnem obratu v Koreji naj bi izdelovali električna namenska vozila.

Predstavniki korejskega avtomobilskega proizvajalca so potrdili načrte v zvezi z novim proizvodnim obratom, v katerem bo potekala proizvodnja namenskih električnih vozil (PBV – Purpose Built Vehicles). Z gradnjo naj bi pričeli v prvi polovici prihodnjega leta, pričetek proizvodnje pa načrtujejo v drugi polovici leta 2025.

Nova tovarna naj bi nastala v sklopu obstoječega proizvodnega obrata Hwaseong, začetna kapaciteta proizvodnje pa naj bi znašala 100.000 enot letno. Glede na rastoče povpraševanje po tej vrsti vozil, bi lahko v prihodnosti proizvodne zmogljivosti povečali na 150.000 enot letno.

Pri zasnovi novega proizvodnega obrata nameravajo uporabiti prednosti proizvodnega ekosistema E-Forest, ki temelji na podatkih, povezljivosti in robotskih tehnologijah. Za zmanjšanje negativnega vpilva na okolje bodo med drugim uporabljali čisto lakiranje ter vrsto energijsko varčnih tehnologij, ki bodo pripomogle k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Sočasno so predstavili še prve računalniško generirane skice prihajajočih namenskih modelov, ki bodo prepoznavni po škatlasti zasnovi in značilnemu svetlobnemu podpisu. Najmanjši model naj bi bil namenjen robotiziranim dostavam, različica srednje velikosti pa bo na voljo v dveh izvedenkah – kot samovozeči taksi ali dostavnik. Največji model bo namenjen prevozu potnikov ali tovora, vsi pa bodo zasnovani na namenski električni platformi eS, ki temelji na principu rolke. Uporabljena tehnologija naj bi omogočala avtonomno vožnjo 4. stopnje in brezžične posodobitve.

Prvo namensko vozilo, ki ga bodo pričeli izdelovati v novem proizvodnem obratu, bo model srednje velikosti, ki ga razvijajo pod kodnim imenom SW. Sledili mu bodo najmanjši modeli namenjeni reševanju vsakdanjih logističnih potreb in dostavi hrane ter večji modeli, ki bodo namenjeni prevozu večih oseb, uporabni pa naj bi bili tudi kot mobilne pisarne ali trgovine.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova partnerstva Renaulta z razvijalci vsebin
Renault Scénic Vision za trajnostno prihodnost