Novice

Renault Scénic Vision za trajnostno prihodnost

Renault je razkril koncept, ki na poti trajnostnega razvoja postavlja nove mejnike mobilnosti za prihodnost.

Francoski avtomobilski proizvajalec je na dogodku ChangeNOW poleg načrtov za prihodnost predstavil tudi koncept električnega avtomobila, ki uporablja vodikove gorivne celice za podaljševanje dosega.

Koncept Scénic Vision naj bi predstavljal prvi vpogled v Renaultove modele električnih križancev prihodnosti ter inovativno uporabo pogona na vodik. Za pogon koncepta skrbi tehnologija H2-Tech, hibriden pogon na elektriko in vodik, ki temelji na tehnologiji povečevalnika dosega. Osnovo pogonskega sklopa predstavlja električni motor z močjo 160 kW v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 40 kWh, dodatno energijo pa zagotavlja vodikova gorivna celica moči 15 kW. Na ta način so Renaultovi inženirji uspeli ohraniti relativno nizko maso vozila (1.700 kg), ki z uporabo pol lažjega paketa baterij ob enakem dosegu prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Po mnenju predstavnikov Renaulta bo do leta 2030 omrežje polnilnih točk za vodik že dovolj gosto, da bo mogoče prevoziti do 800 kilometrov brez postanka za polnjenje baterij, saj bo potreben le pet minut dolg postanek za polnjenje posode z vodikom.

Zunanjost 4,49 m dolgega (širina 1,90 m, višina 1,59 m) avtomobila je zasnovana v skladu s smernicami Renaultovega novega vala – Nouvelle Vague. Razkriva oblike in slog novega družinskega modela, ki ga nameravajo predstaviti v letu 2024, medtem ko njegova notranjost predstavlja futuristično študijo notranjosti Renaultovih modelov prihodnosti.

Pri načrtovanju konceptne študije so se držali načela ekološke zasnove in tako imenovanih majhnih zank, ki so jih uporabili pri uporabi strateških surovin, kot so platina, baker, aluminij in jeklo. Kar 70 odstotkov vgrajenih materialov je recikliranih, več kot 95 odstotkov, vključno z akumulatorjem, pa bo možno reciklirati. Poleg uporabe materialov iz recikliranih plastičnih odpadkov je v celotnem avtomobilu uporabljeno 30 odstotkov plastike biološkega izvora, oprema pa je izdelana iz recikliranega ogljika, ki izvira iz letalske industrije. Namesto usnja so uporabili materiale iz recikliranega poliestra, pnevmatike pa so nabavljene pri izdelovalcu, ki je član globalne platforme za trajnostno uporabo naravne gume.

Poleg zaveze glede varovanja okolja so se pri snovanju predstavljenega koncepta posvetili tudi skrbi za ljudi, zato so s sistemom spredaj vgrajenih kamer poskrbeli za boljšo preglednost in vidljivost. Sistem razširi vidno polje voznika za 24 odstotkov s prikazom slike neposredne okolice na zaslonu. Uporabili so tudi sistem Safety Coach, ki preko vmesnika za ocenjevanje tveganj in spremljanjem voznikove pozornosti omogoča predvidevanje nenadnih stresnih situacij.

Po besedah Gilesa Vidala, podpredsednika znamke Renault za oblikovanje, koncept Scénic Vision predstavlja novo poglavje v zgodovini Skupine Renault in same znamke ter ponuja niz tehnologij in inovacij v službi bolj trajnostne mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Renault Scénic Vision za trajnostno prihodnost"


drugmirko
1 leto 11 meseci nazaj

zelo zanimiv avto, z za evropo, praktično idealnih dimenzij ter z obilico modernih in praktičnih rešitev… in, kar je najlepše, z zelo malo led&lcd/megatouchscreen kiča! tudi dejstvo, da se elektrika proizvaja v vozilu in ne (samo)
v “termoelektrarni” je zame smiselno in pozitivno… čisti BEV teh dimenzij in dosega bi najbrž mel vsaj dve tone in tričetrt…
izražam skepso le okrog spredaj namontiranega tanka za vodik… se mi v priemru trka tam ne zdi preveč zaščiten in najbrž je prav zaradi tega tank za gorivo že skoraj stoletje nameščen spodaj, med zadnjimi sedeži in zadnjo osjo…. ker je tudi ob hudem trčenju tam najbolj varno…. pa gre za relativno težko vnetljiv bencin/diesel… kar pa ni glih značilnost mešanice lahko hlapljivega vodika in zraka… Hindenburg press…

pa urednikom portala novic bi še enkrat prišepnum da je v dobi interneta objavljanje par dni starih novic zelo podobno “pretepanju mrtvega konja, da bi hitreje teku”… jalovo, ker gre za “old njuz”, ki so jih vsi že zdavnaj videli 😉

 
Kia potrdila gradnjo novega proizvodnega obrata
Koncept Mercedes Vision AMG s poudarkom na zmogljivosti