Novice

Kia pričenja z gradnjo novega obrata za proizvodnjo električnih namenskih vozil

Predstavniki korejske znamke so položili temeljni kamen nove tovarne, ki bo namenjena proizvodnji baterijsko gnanih električnih vozil.

Kia pričenja z gradnjo novega obrata Hwaseong v korejski provinci Gyeonggi, v katerem načrtujejo pričetek proizvodnje v drugi polovici leta 2025. V prvem polnem letu naj bi izdelali 150.000 vozil, obseg proizvodnje pa se bo lahko širil v skladu s potrebami trga.

Nov nizkoogljični proizvodni obrat naj bi bil okolju prijazen, saj nameravajo ob uporabi inovativnih proizvodnih tehnologij “E-Forest” povečati učinkovitost proizvodnje ob zmanjšanju emisij za 20 odstotkov v primerjavi z obstoječimi tovarnami. Proizvodnja naj bi potekala v skladu z učinkovito celično metodo, ki bo omogočala proizvodnjo vozil na podlagi različnih zahtev strank. Proizvodni proces združuje stroje ali delovne postaje z namenom vzpostavitve prožnejšega proizvodnega procesa in optimizacije pretoka materialov in izdelkov. Proizvodnja bo potekala  z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence naprav ter ob največji možni avtomatizaciji posameznih proizvodnih procesov.

Trenutno poteka razvoj prvega modela s kodnim imenom SW, ki naj bi bil kot srednje veliko namensko vozilo (PBV) predstavljen leta 2025 in bo zasnovan na platformi eS – platformi rolke (skateboard), ki omogoča prilagodljivo kombiniranje različnih vrst karoserij. Novi model naj bi bil namenjen izpolnjevanju različnih zahtev poslovnih uporabnikov, kasneje pa nameravajo pri korejski znamki ponudbo tovrstnih vozil razširiti še s paleto večjih modelov, manjših namenskih vozil ter srednje velikih robotskih taksijev z možnostjo avtonomne vožnje.

Investicija je del načrta skupine Hyundai Motor Group, da se do leta 2030 zavihti med tri največje proizvajalce električnih vozil v svetovnem merilu. Do konca desetletja naj bi povečali letno proizvodnjo električnih vozil v Koreji na 1,51 milijona enot, na svetovni ravni pa naj bi do takrat letno proizvedli 3,64 milijona primerkov. Za uresničitev zadanih ciljev nameravata Hyundai Motor in Kia skupaj s podjetjem Hyundai Mobis v sektor električnih vozil vložiti približno 18 milijard ameriških dolarjev (16,51 milijarde evrov).

Avtomobilizem.com ((Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sistem avtomobilskih naročnin: kaj si o njem mislijo kupci?
Izbrani so dostavno vozilo, avtobus in tovornjak leta 2023