Novice

Kitajska z novimi spodbudami alternativnim pogonom

Kitajska vlada je predstavila nove ukrepe za podporo uporabi vozil z alternativnimi pogoni, tokratni paket spodbud pa naj bi bil namenjen predvsem vozilom s pogonom na vodikove gorivne celice.

Finančno ministrstvo naj bi se z novim paketom spodbud orientiralo predvsem na podporo pogonu na vodikove gorivne celice ter nadgradnji infrastrukture za večjo dostopnost in nižje stroške uporabe gorivnih celic. V nasprotju s prejšnjimi paketi ukrepov, ki so bili osredotočeni predvsem na subvencioniranje nakupa tovrstnih vozil, pa naj bi bile najnovejše spodbude namenjene predvsem lokalnim skupnostim in podjetjem s ciljem izgradnje infrastrukture ter strategije uporabe te tehnologije na področju industrije.

Predstavniki ministrstva za finance pričakujejo, da bodo lokalne oblasti v sodelovanju z določenimi podjetji s tega področja predstavile načrte za širitev uporabe tehnologije vodikovih gorivnih celic, ki naj bi zajemali povečanje flote vozil s tehnologijo gorivnih celic, širitev mreže polnilnic ter optimizacijo procesov, ki bi omogočili znižanje cen goriva (vodika). Oblasti naj bi že pričele z zbiranjem projektov, ki naj bi jih ocenjevala posebna komisija, osredotočena predvsem na zgoraj omenjene dejavnike.

Kitajska sicer predstavlja največji trg za prodajo vozil z novimi vrstami pogona, ki vključujejo baterijska električna vozila, priključne hibride in vozila s pogonom na vodikove gorivne celice. Trenutno naj bi po njihovih cestah vozilo preko štiri milijone električnih vozil, (vključno s priključnimi hibridi), medtem ko naj bi približno 7.000 vozil s pogonom na vodikove gorivne celice zaenkrat predstavljalo manjši delež okolju prijaznejše flote.

Nove poteze kitajske vlade so pozdravili tudi pri avtomobilskih proizvajalcih Hyundai in Toyota in obenem najavili skorajšnjo predstavitev načrtov za širitev uporabe vozil na pogon z vodikovimi gorivnimi celicam na področju te države.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi seznam kandidatov za Evropski avto leta 2021
NAIAS seli termin v september 2021