Novice

Kitajski Zeekr v Evropo že letos pozimi

Kitajska znamka premijskih električnih avtov Zeekr, ki je v lasti velikana Gelly, se pospešeno pripravlja na prihod v Evropo. Prvi njihovi modeli naj bi na ceste zapeljali letos pozimi, do takrat pa bodo nared tudi saloni. Obenem napovedujejo pri znamki še novo električno limuzino, pa tudi lansiranje novega modela na vsakih šest mesecev.

Poleg že predstavljenega kompaktnega električnega križanca Zeekr X, bo prihodnji Zeekrov model limuzina s kodnim imenom CS1E, ki bo odkrito ciljala na kupce Tesle 3. Še več, Zeekr naj bi na ceste vsake pol leta pripeljal nov model in s širitvijo modelne palete skušal na letni ravni prodati 650 tisoč avtov.

Razvoj poteka na Švedskem

An Conghui, izvršni predsednik znamke, je na tiskovni konferenci poudaril, da prodaja na Kitajskem lepo napreduje. Toda za večje prodajne skoke je nujna širitev v Evropo in ZDA. Pozimi 2023 naj bi zato na vrsto prišli mi, prihodnje leto pa še ZDA.

Lansko leto so prodali 71.941 modelov Zeekr 001 in enoprostorcev Zeekr 009. V tretjem četrtletju bo prodajno paleto razširil prej omenjeni križanec Zeekr X. V Evropi tako lahko pričakujemo modele 001, X in prihajajočo limuzino.

Vsi njihovi električni modeli slonijo na Geelyevi namenski platformi SEA (Sustainable Electric Architecture), ki so jo delijo tudi z novim Smart #1. Geely, lastnik Volva, je med drugim želel model 001 nameniti znamki Lynk&Co, toda tik pred zdajci so model potisnili v bolj premijske vode.

Zeekr ima zaposlenih okoli tisoč inženirjev in oblikovalcev, ki delujejo v švedski prestolnici Stockholm.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Zeekr.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia pospešuje in napoveduje tretji model družine EV
Pomladni prihod novih različic Dacie Spring