Novice

Mazda napoveduje za Ženevo nov model, v Frankfurtu pa jih ne bo

Japonci so za letošnjo Ženevo napovedali predstavitev čisto novega modela. No, to je žal tudi vse, kar nam je Mazda pripravljena zaupati o njem v tem trenutku.

In kateri bo torej ta model? V nekaj več kot letu dni so osvežili ali popolnoma nadgradili praktično celotno prodajno paleto. Čisto novo Mazdo3 so vesoljnemu svetu pokazali že lansko jesen. MX-5 in Mazda2 sta obe približno na sredini življenjskega cikla z že predstavljenimi osvežitvami modelov. Podobno je tudi z lansko leto osveženim modelom Mazda6, ki jo že več mesecev srečujemo tudi na naših cestah. Nova CX-5 je tudi še preveč sveža, da bi jo bilo že potrebno osveževati in izboljševati.

Tako nam na seznamu ostane samo še osvežitev za malo Mazdo CX-3. Glede na današnji izredno agresiven in proaktiven avtomobilski marketing, je povsem mogoče, da Japonci s takšno napovedjo obljubljajo nekaj zmerno novega, ni pa to nujno. Mazda CX-3 je na trgu od leta 2016, kar pomeni, da je res »zrela« za osvežitev. A možno je, da bo šlo za več kot samo za osvežitev. Mazda se poslužuje samosvojih življenjskih ciklov in lahko bi v primeru CX-3 prisluhnili trgu ter pripravili čisto nov model namesto samo osvežitve obstoječega.

Nobena skrivnost ni, da je aktualni model osnovan na platformi, ki jo uporablja tudi mala Mazda2. Enako je dobro poznana glavna zamera sicer v mnogih pogledih sila suverenega in simpatičnega modela – notranja utesnjenost, ki le težko drži korak z nekaterimi svežimi tekmeci. Upoštevajoč vse našteto obstaja možnost, da so Japonci sklenili postaviti model CX-3 na platformo Skyactiv II, s katero se ponaša tudi čisto nova Mazda3. S tem bi postal avto večji tako zunaj kot tudi znotraj, posledično bi se lahko postavil ob bok »zrelejšim« modelom, kot so Volkswagen T-Roc, Toyota CH-R in Hyundai Kona. Obstoječi CX-3 bi pri tem znali preimenovati v CX-2 in ga s tem pozicionirati med glavne tekmece: Volkswagen T-Cross, Kia Stonic, Renault Captur, Seat Arona in podobni.

Vse to je seveda v tem trenutku ena sama špekulacija. Toda, kot smo zapisali, proizvajalci na osvežitve modelov ne opozarjajo preveč vnaprej, še manj pa s tovrstnim pompom. Ko je osvežen model razkrit, ga sicer označijo kot nekaj povsem novega, do takrat pa nič. Mazdina tokratna napoved in v minulem času mestoma samosvoje ravnanje Japoncev lahko presenetijo avtomobilski svet, kot so to storili že kdaj v preteklosti. Posledično tovrstne napovedi upravičeno podžigajo domišljijo. Kakorkoli že, počakajmo do marca letos, ko nam bo Mazda pokazala, kako absurdna je tokratno ugibanje.

Mimogrede, pri znamki so še sporočili, da se bodo od zdaj naprej udeleževali le enega avtomobilskega salona po kontinentu letno –  v Evropi bo leta 2019 to, brez posebnega presenečenja, Ženeva. Bodo pa namesto udeležbe na salonu v Frankfurtu svojo prisotnost utrjevali s serijo dogodkov, na katerih bodo uporabili nov trženjski koncept, priročno prilagodljiv mobilni razstavni salon iz več elementov, ki ga lahko postavijo praktično kjerkoli, le da je naokrog dovolj publike.

 

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops; Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Mazda napoveduje za Ženevo nov model, v Frankfurtu pa jih ne bo"


miapan
8 meseci 29 dni nazaj

Ne verjamem, da bodo enakemu avtu spremenili oznako, po treh letih je pa CX-3 vseeno prehitra za zamenjavo. Še bolj pa zato ker je lansko leto tudi CX-3 dobila osvežitev in so se zdaj komaj dobro začele prodajati.

9 meseci 2 dni nazaj

Mogoče pa “pride” CX-4?

Polo78
9 meseci 1 dan nazaj

CX-4 že obstaja in je namenjen kitajskemu trgu.

 
Konceptni Lexus LC Convertible deluje kot serijski
Končno popolnoma nova Toyota Supra