Novice

Lani je največ avtomobilov prodala naveza Renault-Nissan-Mitsubishi

Volkswagen se mora, po lanskem prvem mestu pred Toyoto, v letu 2017 ponovno zadovoljiti z drugim mestom. Po kratkotrajni vladavini ga je namreč na drugo mesto potisnila skupina Renault-Nissan-Mitsubishi.

Slednji je tako s skupno 10,61 milijona prodanih avtomobilov prehitel Volkswagen, ki je nabral 10,53 milijona prodanih enot. Popolnoma jasno je, da zgolj naveza Renault Nissan tega ne bi mogla storiti sama, saj je francoska stran prispevala 3,76 milijone, japonska pa 5,83 milijonov enot. S strani francosko-japonske naveze prevzeti Mitsubishi je tako v skupno vsoto, ki je zadostovala za prvo mesto, prispeval občutnih 1,03 milijona.

Kako tesno je na svetovnem vrhu, priča podatek, da je tretjeuvrščena Toyota uspela v 2017 prodati 10,2 milijona avtomobilov.

Carlos Ghosn, ki je pred časom prevzel pod svoje okrilje še Mitsubishi, je dosežek komentiral kot pomemben pokazatelj, kako globoka, široka in raznolika je njihova ponudba vozil. Omenil je tudi, da so s skupno desetimi znamkami (Renault, Nissan, Mitsubishi Motors, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine, Lada, Infiniti, Venucia in Datsun) prisotni v več kot 200 državah svata.

Sama velikost in obseg prodaje naj bi bil tudi glavni vzvod za povečevanje profitabilnosti celotne skupine. Naveza naj bi tako načrtovala, da bo iz naslova skupnih platform in posledičnega deljenja razvojnih in proizvodnih stroškov do leta 2022 podvojila svoje prihranke na skupno 12 milijard. To je v očeh Ghosna v prihajajočem obdobju, ko bodo proizvajalci širom sveta prisiljeni vlagati ogromne zneske denarja v razvoj naslednje generacije avtomobilov (beri: elektrifikacije ter avtonomnosti) pomembna prednost za dolgotrajno vzdržnost poslovanja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto Peter Humar, Vinko Kernc.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Lani je največ avtomobilov prodala naveza Renault-Nissan-Mitsubishi"


sporty
6 leta 2 meseci nazaj

Naveza, skupina… Tezko priznat da je to KONCERN Renault?

Novinec1968
6 leta 2 meseci nazaj

Ne drži! Skupina Renault (Groupe Renault) je lani prodala 3,7 milijona vozil. Od tega Dacia 655k vozil. S tem podatkom je Skupina Renault daleč od vrhov prodajnih lestvic.
Rešuje jih sodelovanje v navezi Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance, saj je Nissan prodal kar 5,8 milijona vozil in Mitsubishi 1 milijon vozil.

sporty
6 leta 2 meseci nazaj

O pa se kako drzi, vsi nasteti so pod okriljem Renaulta, Dacia je prakticno preoblecen Renault ze desetletja… Francozi imajo odlocilno vlogo in so najmocnejsa clanica, btw Renault je pridobil pravico do dajanja veta na odločitve uprave Nissana ze leta 99… Lep cas preden je krizanje postalo moderno. Tako da jih prav nic ne resuje “sodelovanje v navezi”, oni so steber le te… Pac so si zamislili drugacno strategijo za osvojitev tujih trgov in ocitno jim lepo uspeva. Verjetno posledica neuspelega trzenja lastne znamke v USA v 80. letih… Lp

6 leta 2 meseci nazaj

tako je sporty, imaš prav, isto se pod prodajne številke vw-ja šteje še audi, škoda , seat,in porche

Locher
6 leta 2 meseci nazaj

Eni ne morejo prebaviti niti tega, da je v Mercedesu A Renaultov motor.

Novinec1968
6 leta 2 meseci nazaj

Zakaj pa ne če je dober. Ali ni imela Katrca praktično “bulletproof” motor? Skoraj vsi, ki smo imeli v vozilih 1.9 dci Euro3 in 2.2 dci motorje smo imeli probleme, samo upam da je Renault sedaj izboljšal kvaliteto in da so novi malo litražni diesel motorji veliko boljši. Sicer pa je del dogovora, da večje Mercedes motorje dobi tudi Nissan, ki jih če se pravilno spomnim potrebuje predvsem v največjih izvedbah Infinityjev.

Locher
6 leta 2 meseci nazaj

Nič ni narobe s tem. Razvoj motorjev je postal drag šport.

 
Novi Focus naj bi prišel aprila
Jaguar bo serijski I-Pace pokazal prvi dan marca