Novice

Lexus Electrified za nove pristope pri zasnovi premijskih vozil

Lexus raziskuje možnosti za še bolj navdušujočo vozniško izkušnjo elektrificiranih vozil.

Prestižna znamka pod okriljem Toyote se usmerja v razvoj novih tehnologij in vozil, ki bodo ob elektrifikaciji in izboljšani energetski učinkovitosti zagotavljale višjo raven zmogljivosti, dinamike in angažiranosti voznika. Kot pionirji elektrifikacije v premijskem segmentu sedaj predstavljajo vizijo športnega avtomobila prihodnosti s pogonom na elektriko. Lexus Electrified Sport predstavlja novo oblikovalsko identiteto električnega športnega avtomobila japonske znamke. Njegove ostre linine so navdahnjene s hitrostjo in aerodinamiko, baterijsko-električni pogonski sklop pa naj bi omogočal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v približno dveh sekundah.

Pri Lexusu so poudarek v razvoju namenili tudi tehnologiji baterij, ki v vseh elektrificiranih modelih znamke s kompaktno zasnovo ob nizki masi zagotavljajo dovolj zmogljivosti brez potrebe po prostorskih posegih v zasnovo potniške kabine in prtljažnega prostora. V novem električnem križancu RZ 450e je že nameščena sodobna baterija kapacitete 71,4 kWh, ki ob normni porabi 16,8 kWh na 100 km omogoča do 440 kilometrov dosega (WLTP). Pri novem modelih serije RX (RX 350h in RX 500h) so že uporabili novo bipolarno nikelj-metalno-hidridno baterijo, ki temelji na posebni tehnologiji za zmanjševanje upornosti, kar omogoča do 70 odstotkov večjo zmogljivost vsake celice brez povečanja njenih dimenzij. Nova tehnologija in napredni sistem nadzora baterij naj bi dodatno povečala varnost in zmogljivosti baterij, zato japonski avtomobilski proizvajalec zagotavlja 90 odstotkov zmogljivosti baterije tudi po desetih letih uporabe.

Poleg tega želijo pri Lexusu voznikom omogočiti kar najboljšo uporabniško izkušnjo in izjemno vozno dinamiko vseh njihovih modelov. S tem namenom uvajajo nova sistema Direct4 in One Motion Grip, ki optimizirata dinamični potencial elektrificiranih pogonskih sklopov ter pripomoreta k izboljšani vodljivosti in udobju med vožnjo. Za tiste voznike baterijsko gnanih električnih modelov, ki želijo še naprej ohraniti izkušnjo vožnje z ročnim menjalnikom, so Lexusovi inženirji že predstavili prototip, ki temelji na kompaktnem športnem terencu UX 300e. Avtomobil je opremljen s prestavno ročico in pedalom za sklopko, napredna programska oprema pa poskrbi za reprodukcijo vozniške izkušnje različnih tipov vozil, kar po besedah glavnega inženirja Takašija Watanabeja vozniku omogoča izbiro želenega načina vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-AMG S 63 E združuje zmogljivost in prestiž
Robustni Munro Mk1 je namenjen premagovanju terenskih izzivov