Novice

Robustni Munro Mk1 je namenjen premagovanju terenskih izzivov

Škotsko zagonsko podjetje Munro pričenja s proizvodnjo robustnega električnega športnega terenca Mk1.

Zagonsko podjetje Munro prvič po več kot štiridesetih letih ponovno zaganja avtomobilsko proizvodnjo na Škotskem. V Edinburgu so predstavili model robustnega električnega športnega terenca, ki bo predstavljal neposrednega rivala modelu Ineos Grenadier.

Munro Mk1 je zasnovan za učinkovito premagovanje terenskih ovir, kar je razvidno že na prvi pogled. Ob dolžini 4,590 m in 3,3-metrski medosni razdalji za terensko zmogljivost ob zmogljivem štirikolesnem pogonu poskrbi še visoka oddaljenost od tal (480 mm) in velika vstopni in izstopni kot. Ob lastni masi 2.500 kg bo Mk1 lahko prevažal še 1.000 kilogramov dodatne teže ter vlekel priklopnik z največjo maso 3.500 kg.

Po besedah predstavnikov podjetja Munro je Mk1 zasnovan predvsem za tiste, ki opravljajo različne dejavnosti na težje dostopnih terenih, najverjetneje pa bo s svojo robustnostjo pritegnil tudi kakšnega ljubitelja premagovanja ovir v naravi. Tudi notranjost je v celoti podrejena uporabnosti in upravljanju vozila v različnih pogojih – po potrebi tudi z rokavicami. Poleg električnih vtičnic ponuja še možnost brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov, informacijsko multimedijski sistem pa ponuja tudi možnost povezave mobilnega telefona s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay.

Za pogon skrbi električni pogonski sklop z enim električnim motorjem, moč in navor pa se preko dvostopenjskega mehanskega prenosa prenašata na vsa štiri kolesa. Na voljo naj bi bil v različicah z 220 kW (300 KM) in 280 kW (380 KM) in 700 Nm navora ter baterijskim paketom kapacitete 61 kWh ali 81 kWh. Slednja naj bi omogočala do 270 km dosega z enim polnjenjem, polnjenje pa bo mogoče z najvišjo močjo 22 kW v primeru izmeničnega toka oziroma z do 100 kW v primeru enosmernega polnjenja. Ob pospešku iz mirovanja do 100 km/h v 4,9 sekunde bo najvišja hitrost elektronsko omejena na 130 km/h.

S proizvodnjo naj bi pričeli v namenskem proizvodnem obratu na Škotskem v letu 2024, prihodnje leto pa naj bi ročno izdelali 50 primerkov. Letno načrtujejo proizvodnjo 2.500 vozil, cene pa naj bi se pričele pri 59.995 britanskih funtih (približno 70.000 evrih).

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Munro. Foto: Munro.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Robustni Munro Mk1 je namenjen premagovanju terenskih izzivov"


Blinder
1 leto 4 meseci nazaj

se lahko s tem zapeljes v luzo?

tha_man
1 leto 4 meseci nazaj

Vprašanje je bolj če si upaš 🙂

1 leto 4 meseci nazaj

Mogoče samo jaz ne štekam, ampak poglejmo: kleni terenec na elektriko z max. dosegom 270 km. Na poteh, za katere naj bi bil ta avto narejen, ni ravno vtičnice za vsakim vogalom. Poleg tega se na pravem offroadu poraba poveča. Pri elektriki sicer verjetno manj, ker motor ne porablja energije med stanjem na mestu, ampak vseeno sigurno več kot v scenariju vožnje po cesti.

Zanima me tudi, kako je tole dobilo homologacijo. Glede na obliko je pedestrian killer.

xxl
1 leto 4 meseci nazaj

No ja, držijo pomisleki glede dosega, ampak, Lamborghini LM002 ima tank 169 litrov, pri polni obremenitvi pije tudi 100 litrov na 100, uradno pa od 26-42 litra.

 
Lexus Electrified za nove pristope pri zasnovi premijskih vozil
Toyota s ciljem ogljične nevtralnosti v Evropi do leta 2040