Novice

Petnajst električnih konceptov znamk Toyota in Lexus

Med razkritjem načrtov za prihodnost so pri japonskem proizvajalcu naenkrat predstavili impresivno paleto konceptnih električnih vozil, ki naj bi predstavljali osnovo produkcijskih modelov v prihajajočih letih.

Izvršni direktor Toyote Akio Toyoda je ob predstavitvi modelov prihodnosti najprej razkril električne avtomobile podznamke bZ, pod katero naj bi že kmalu ponudili še več cenovno dostopnih produkcijskih modelov. Poleg že predstavljenega križanca bZ4X so razkrili še štiri nove koncepte, ki temeljijo na arhitekturi e-TNGA in vključujejo koncept kompaktnega športnega terenca kupejevske zasnove ter manjšega križanca, namenjenega kupcem na Japonskem in v Evropi. Z učinkovitim električnim pogonom nameravajo uvesti še limuzino srednje velikosti in večji športni terenec s tremi sedežnimi vrstami.

Razširjena paleta električnih modelov bo na voljo tudi pri Lexusu, kjer po njihovem prvem popolnoma električnemu modelu RZ predstavljajo koncept športnega avtomobila, ki naj bi v baterijsko gnani formi nasledil model LF-A in ob dvosekundnem pospešku iz mirovanja do 100 km/h ter ob uporabi baterij z elektrolitom v trdnem stanju omogočal do 700 km dosega z enim polnjenjem. Pridružujeta  se jima koncepta večjega električnega športnega terenca in športne limuzine, iz katere bi lahko izhajala še koncepta  kombilimuzine ter štirisedežnega kabrioleta.

Elektrifikacija naj bi v Toyotinih vrstah segla tudi v ostale segmente, saj so predstavili še koncept avtonomnega minibusa, kompaktnega kombiniranega vozila ter večnamenskega mestnega avtomobila, medtem ko kompaktni električni Cruiser oblikovno izhaja iz modela FJ Cruiser in bi lahko dajal osnovo terensko navdahnjenemu petvratnemu avtomobilu. Poleg tega so dodali prvi električni koncept poltovornjaka, kot električno različico modelov Hilux in Tacoma, ter manjšega križanca kot električno verzijo aktualnega modela CH-R. Za ljubitelje športnih avtomobilov so pripravili koncept športnega dvosedežnika, ki nakazuje prihodnost modela MR2.

Predstavljeni koncepti so prvi, a precej velik korak k ciljem japonske znamke, da do leta 2030 ob 3,5 milijona letno prodanih enotah na globalnih trgih uvede 30 baterijsko gnanih električnih modelov. Do takrat naj bi Lexus v Evropi, na Kitajskem in v Združenih državah Amerike postal popolnoma električna znamka s paleto modelov, ki naj bi pokrivala vse načrtovane segmente s ciljno letno prodajo milijona vozil. Popolno elektrifikacijo na preostalih trgih naj bi pri Lexusu po trenutnih načrtih dosegli do leta 2035. Skupno namerava Toyota vložiti 2 trilijona japonskih jenov (15,6 milijarde evrov) v širitev proizvodnje baterij, kar je za 3,8 milijarde evrov več od prvotnih napovedi. Še naprej naj bi nadaljevali razvoj na področju ostalih tehnologij, ki naj bi pospešile njihovo pot k ogljični nevtralnosti, načrtovani za leto 2035.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Toyota. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Petnajst električnih konceptov znamk Toyota in Lexus"


2 leta 4 meseci nazaj

Ne vem kje se bodo polnili ti avti, sploh to velja za prebivalce blokov..

xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Obetavna prihodnost. Se že veselim.

 
V Slovenijo prihaja znamka Alpine
Škoda Enyaq Coupé iV bo razkrita prihodnje leto