Novice

Lexus ES menja ogledali za kameri z zaslonom

V zadnjih mesecih je Audi v električnem e-tronu sicer prvi napovedal opcijo zamenjave zunanjih ogledal za kombinacijo kamer in računalniških zaslonov, a Japonci trdijo, da bodo prvi s to tehniko na javnih cestah.

Medtem ko bodo Nemci svoj prvi baterijski električni avto v naslednjih dnevih šele razkrili v celoti, bodo pri Lexusu v roku slabega meseca dni začeli z uradno prodajo opisanega varnostno-funkcionalnega dodatka. Ker je možnost uporabe kombinacije kamere in računalniškega zaslona zaenkrat odobrena na Japonskem, bodo tam tudi kot prvi na svetu ponudili to rešitev trgu. Z njo bo mogoče proti doplačilu nadgraditi popolnoma novi ES in sicer v različici ES 300h L.

Japonci, podobno kot Audi pred njimi, trdijo, da ima ta tehnična rešitev veliko prednosti v primerjavi s tradicionalno rešitvijo z zrcali, a če si dovolimo primerjati oblikovno izvedbo s tisto v e-tronu, Lexusova deluje, kot da jo je pripravil ponudnik dodatne opreme in ne tako renomiran avtomobilski proizvajalec. Način namestitve petpalčnih zaslonov ob vznožji obeh prednjih stebričkov, je daleč od na videz oblikovno fantastične integracije zaslonov pri Audiju.

Lexus ne glede na oblikovno plat zatrjuje, da njihova rešitev pomaga k zmanjšanju aerodinamičnega upora avta, k zmanjšanju piša ob avtu, k izboljšanju vidljivosti v dežju in ostalih manj optimalnih voznih okoliščinah. Pohvalijo tudi možnost prilagoditve prikaza na posameznem »ogledalu« v odvisnosti od voznih okoliščin. To pomeni bodisi povečava določenega dela cestišča ali vozila ob avtu, zasuk pogleda v »slepo področje«, prikaz opozoril in tako naprej.

Za primer dežja pravijo, da sta kameri v svojih ležiščih dobro zaščiteni pred dežjem, s čimer naj bi bila zagotovljena boljša vidljivost kot v primeru z dežnimi kapljami prekritega tradicionalnega ogledala. Sami smo sicer do prvega preizkusa tega sistema do obljube rahlo skeptični, saj, glede na izkušnje z vzvratnimi kamerami, naredi že ena kaplja na pravem mestu »sredi« leče kamere prikaz na zaslonu nerazpoznaven.

Svojevrsten izziv te rešitve oziroma njenega tipala zna predstavljati tudi tako imenovani dinamični razpon tipala. Ta definira, kaj od zelo svetlega in kaj od zelo temnega bo možno jasno razbrati na računalniškem zaslonu. Pri tem imamo v mislih predvsem vožnjo s soncem nizko na obzorju, ko je razkorak med svetlimi in temnimi področji največji, digitalna tipala svetlobe pa praviloma ne zmorejo »zajeti« celotnega razpona svetlobe.

Naslednja posebnost zna biti nočna vožnja. Zaradi manka svetlobe imajo digitalni video sistemi praviloma težavo prikazati kakovostno in ostro sliko brez tako imenovanega šuma. Če, oziroma kako, je Japoncem uspelo vse izzive tehnike odpraviti, še ne vemo. Samo čas in seveda preizkus v praksi bo pokazal ali je nova tehnična rešitev res boljša od klasike.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Lexus ES menja ogledali za kameri z zaslonom"


fantom
5 leta 7 meseci nazaj

Nevem no… men tale ekrana v kabini zgledata k dva garmina… grdo neukusno neprakticno

frgo
5 leta 7 meseci nazaj

prvič: ogledala se pogosto “odbijajo” in tole ne bo poceni
drugič: grdo je kot sam satan
in tretjič: v tej izvedbi ne vidim nobene prednosti pred klasiko

kamere se sicer da montirat marsikam na avto in potem programsko simulirat stranske špegle

 
Renault je prenovil kompaktni Kadjar
Koncept C5 Aircross Plug-In Hybrid bo ena od zvezd Citroënovega razstavnega prostora v Parizu