Novice

Poklon legendi: Mazda ”Miata” MX-5

Mazda je 9. februarja 1989 prvič pokazala svoj novi brezstrešni roadster, ki si je v skoraj tridesetih letih priboril naslov nesmrtnega ter naziv najbolje prodajanega dvosedežnega športnega vozila na svetu.

1990-1997

Mazda je izbrala idealen čas za prihod novega majhnega športnega roadsterja, saj je na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja obstajal le en neposreden tekmec. Inženirji so si prvo generacijo MX-5 zamislili kot preprost, ljudski avtomobil, ki bo očaral predvsem vozniške navdušence. In pripravili so prav to: skoraj osnoven paket, brez odvečne navlake, z nizko maso in odličnimi voznimi lastnostmi. Edini element bahaštva sta bila prednja dvižna žarometa.

Očitno so svoj navdih našli pri Britancih, roadsterje iz vrst MG-ja in Triumpha so krasile majhne mere, nizka masa in pogon na zadnji kolesni par. Korak naprej so pri Mazdi storili z odlično porazdelitvijo mase, saj so motor vgradili pred prednjo os. Spredaj in zadaj so namestili neodvisno dvojno vzmetenje in dodali dve torzijski palici za povečanje togosti. Obstajal je le 5-stopenjski ročni menjalnik, ki je bil s kratkimi in natančnimi hodi pisan na roko ljubiteljem športne vožnje. MX-5 je v trenutku postala hit, prodajne številke so hitro naraščale in mali japonski roadster je postal edina logična izbira v segmentu majhnih dvosedežnih športnikov.

1999-2005

Tako kot je to v navadi, je tudi MX-5 v drugo zrastel ter pridobil na masi in moči. Nujno potrebne izboljšave so prišle šele po desetletju, a so prinesle dodatnih 90 kilogramov in k sreči tudi dodatnih 25 ”konjev”. Kljub temu so vozne lastnosti in porazdelitev mase ostali nespremenjeni, so pa novi varnostni predpisi poskrbeli za slovo dvižnih žarometov. Luči so bile nevarne za pešce, zato je prišel čas za namestitev vgrajenih, podolgovatih žarometov, ki so sprednji del zaključili v smiselno celoto. Sicer pa je zunanji videz v grobem sledil prvotnemu modelu.

2005 MAZDA Miata

2005-2015 

Mazda ni bila zadovoljna s prodajnimi številkami druge generacije, zato so se odločili, da je potrebno za tretjo generacijo pripraviti več sprememb. Moray Callum, brat svetovno znanega vodje oddelka za zunanje oblikovanje pri Aston Martinu in Jaguarju Iana Calluma, je prišel k Mazdi z eno samo nalogo: začeti s praznim listom papirja in ustvariti popolnoma novo Mazdo MX-5.

Mazda MX5 25 Year

Kljub temu je obdržal prvotne oblikovalske smernice. Nedvomno je v tretji generaciji Mazda MX-5 postala še bolj zaokrožena, a so monotonijo razbijali nabiti blatniki, zračnik na pokrovu motorja in bistveno izboljšana potniška kabina. MX-5 je postal roadster za 21. stoletje. Masa je v primerjavi s prejšnjo generacijo padla, narasli pa sta moč in prostornina motorja. Še največja sprememba je prišla z uvedbo dodatne trde strehe, ki je nudila višjo stopnjo varnosti in je bila do sedaj rezervirana za bolj prestižne tekmece, kot je bil Mercedes-Benz SLK.

2016

Mazda je skrbno skrivala razvoj četrte generacije, eden najbolj pričakovanih modelov leta ni razočaral. Skrbno premišljen zunanji videz dopolnjuje odlične vozne lastnosti, ki so zopet na najvišjem nivoju. V svojem bistvu sledi originalu, a so inženirji uspešno združili napredno tehnologijo ter ohranili maso na najnižji ravni doslej.

2014_Mazda_MX_5_US_spec__N_D__4096x2731

Mazda MX-5 je za 105 milimetrov krajša od predhodnice, s čimer je četrta generacija postala najkrajša v 25-letni zgodovini. Zdaj lahko govorimo o pravem malem kompakntem roadsterju, ki je tudi 20 milimetrov nižji, centimeter širši in se vozi na 15 milimetrov krajši medosni razdalji. Prednji in zadnji previs sta krajša za 90 milimetrov, s čimer so poskrbeli za ekstremni kot prednje in zadnje preme.

Poleg manjših dimenzij je Mazda MX-5 izgubila 100 kilogramov (skupaj ima sedaj 1.050 kg), tudi na račun aluminijastega pokrova prtljažnika, motornega pokrova in blatnikov. Manjša masa bo imela velik vpliv na povprečno porabo, predvsem pa na vozne lastnosti.


  • februar 1989 – na avtomobilskem salonu v Chicagu se predstavi prva generacija MX-5
  • oktober 1997 – dvižna prednja žarometa se poslavljata, Mazda na salon v Tokiu pripelje drugo generacijo
  • december 1998 – iz tovarne zapelje omejena serija MX-5 10th Anniversary
  • maj 2000 – MX-5 se zapiše v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolje prodajani dvosedežni športni avtomobil
  • januar 2002 – izdelajo 600.000. primerek
  • marec 2005 – na avtomobilski salon v Ženevi prispe tretja generacija MX-5
  • april 2005 – izdelajo 700.000. primerek
  • junij 2007 – izdelajo 800.000. primerek
  • julij 2009 –  iz tovarne zapelje omejena serija MX-5 20th Anniversary
  • februar 2011 – izdelajo 900.000. primerek
  • april 2014 – iz tovarne zapelje omejena serija MX-5 25th Anniversary
  • september 2014 – Mazda sočasno v ZDA in Španiji predstavi četrto generacijo MX-5
  • maj 2016 – MX-5 četrte generacije na testu v uredništvu avtomobilizem.com

Avtomobilizem.com (Vir: TopGear, Autocar, Mazda. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Poklon legendi: Mazda ”Miata” MX-5"


miapan
7 leta 7 meseci nazaj

Masa je rasla prve tri generacije, in tretja je bila najtežja. Pri novi so pa težo spet konkretno znižali.
Drugače pa prav uživaški avto

 
Continentalov prototip mehkega hibrida
DS s paketom Performance Line spreminja videz, ne zmogljivosti