Novice

Mazda zagnala proizvodnjo MX-30, ki jeseni pride v Evropo

Sredi maja so Japonci uradno zagnali proizvodnjo njihovega čisto prvega baterijsko-električnega modela MX-30.

Proizvodnja poteka v Mazdinem obratu Ujina številka 1 v japonski Hirošimi, model MX-30 pa naj bi bil razvit specifično za pričakovanja evropskega trga.

Naj spomnimo, da je srce Mazde MX-30 njen baterijsko-električen pogon e-Skyactiv, kjer elektromotor nazivne moči 107 kW (145 KM) žene prednji par koles, energija pa je shranjena v 35,5-kilovatni litij-ionski bateriji, nameščeni v dno vozila. Doseg z eno polnitvijo po WLTP standardu merjenja je 200 kilometrov, kar je več kot dovolj za pokritje dnevnih potreb po mobilnosti povprečnega Evropejca, ki naj bi prevozil okoli 50 kilometrov vsak dan.

Baterijo je možno na enosmerni hitri polnilnici napolniti do 80 odstotkov stanja v 40 minutah. Za vse, ki jim 200-kilometrski doseg ne zadošča, pa imajo Japonci  v pripravi izpeljanko z podaljševalnikom dosega, izvedenim z malim rotacijskim motorjem in generatorjem. Mazda MX-30 s podaljševalnikom dosega naj bi dosegel prodajne salone prihodnje leto.

Novinca lahko kupci v Evropi že naročijo, pri čemer se cene pričnejo pri 34.490 evrov za izpeljanko GT in sklenejo pri 35.290 za GT Plus. Začetek prodaje zaokrožujeta še izpeljanki Launch Edition Modern in Launch Edition Vintage, obe s cenama 34.900 evrov in posebej bogato opremo. Prve dobave kupcem so načrtovane za letošnjo jesen.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Mazda zagnala proizvodnjo MX-30, ki jeseni pride v Evropo"


xxl
6 meseci 11 dni nazaj

200 km za to ceno? Krneki.

whitee
6 meseci 11 dni nazaj

Fenomenalna cena, če gledaš, da kakšna corsa ali 208 stane 30k. Pa verjamem, da bo tale Mazda dosti boljša. Notranjost je pa češnja na vrhu torte.

tha_man
6 meseci 11 dni nazaj

Saj ne zgleda švoh, ampak za tak denar dobiš že marsikaj s precej večjim dosegom. Npr. novi 2008. Za ne veliko več celo dvakratnim (npr. Kona). Da ne govorimo o Tesli, ki je povrh tega še raketa, je pa res, da je ni vsepovsod enostavno kupit. No, komur doseg Mazde zadošča…

Bucko99
6 meseci 8 dni nazaj

Malo poglej cene, preden komentiraš… Kje imaš novo Teslo za 35k € ?

 
Mercedes-Benzov vodja razvoja ne verjame v avtomobilsko prihodnost sintetičnih goriv
Renaultu naj bi se brez pomoči slabo pisalo