Novice

Mercedes-Benzov vodja razvoja ne verjame v avtomobilsko prihodnost sintetičnih goriv

Namesto raziskovanja sintetičnih goriv bodo Nemci nadaljevali z zastavljeno strategijo intenzivnega vlaganja v elektrifikacijo pogona svojih bodočih vozil.

Medtem ko pri Mazdi in Volkswagnu ter celo Bentleyu in McLarnu verjamejo v smisel razvoja potrebne tehnike za množično uporabo sintetičnih goriv v bodočih vozilih z bencinskimi in dizelskimi motorji, pa vodja razvoja in raziskav pri Mercedes-Benzu Markus Schäfer ni prepričan v to. Schäfer sicer dopušča manjšo možnost vpeljave sintetičnih goriv v letalski industriji. Ko gre za letalsko industrijo, je že gospod Rabe iz Volkswagna razmišljal, da ima elektrifikacija preprosto preveč ovir za resno uporabo, izpostavljajoč maso in količino shranjene energije za pogon. Schäfer sicer dopušča majhno možnost, da bi se morda nekoč v oddaljeni prihodnosti biodizel, bioetanol in podobna sintetična goriva morda res lahko prebila tudi na avtomobilsko področje, a sam preprosto ne vidi, kako bi se to lahko zgodilo v naslednjih najmanj desetih letih.

Namesto alternativnih goriv Mercedes-Benz nadaljuje s svojim večmilijardnim investiranjem v razvoj bolj ali manj elektrificiranih pogonskih sklopov. Dodaja tudi, da vsakokrat, ko steče pogovor o razvoju novega vozila s trikrako značko na nosu, najprej pomislijo na to, kako bi ga lahko elektrificirali. Pri tem po Schäferjevih besedah sicer z »enim očesom« spremljajo predpise in obnašanje trga, a obe področji zaenkrat kažeta, da je elektrika edina prava stvar.

Svoje stališče je utrdil z oceno, da je ob izobilju energije le-to najbolj smiselno nemudoma shraniti v baterijah. Pretvorba tako imenovane zelene energije v bio-gorivo je le še en proces, pri katerem se del energije izgublja v nič.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Preizkusi Euro NCAP od letošnjega leta z novimi smernicami
Mazda zagnala proizvodnjo MX-30, ki jeseni pride v Evropo