Novice

Renaultu naj bi se brez pomoči slabo pisalo

Po besedah francoskega finančnega ministra Le Mairea obstaja možnost, da bo Renault brez izdatne pomoči zašel v resne težave zaradi posledic pandemije koronavirusa.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v intervjuju za radio Europe 1 dejal, da se pri Renaultu soočajo z resnimi posledicami pandemije koronavirusa, ki je prihodke francoskega avtomobilskega proizvajalca v prvem četrtletju oklestila za 19 odstotkov. Po njegovem mnenju obstaja možnost, da bo moral Renault znatno zmanjšati obseg poslovanja, pa po drugi strani pa trdi, da ne bi smeli zapreti proizvodnega obrata v mestu Flins ter da bi morali v Franciji ohraniti kar največje možno število delovnih mest.

Pri Renaultu naj bi sicer kmalu predstavili ukrepe za zmanjšanje stroškov v višini 2 milijard evrov za obdobje prihodnjih dveh let, ki naj bi vključevali zaprtje določenih proizvodnih obratov, pa tudi ukinitev nekaterih modelov. Na udaru naj bi se znašlo nekaj manjših obratov v Franciji, kjer večinoma izdelujejo komponente potrebne za proizvodnjo vozil, razmišljajo pa tudi o zaprtju obrata v mestu Dieppe, kjer poteka proizvodnja športnih modelov Alpine. Poleg tega naj bi po nekaterih informacijah z iztekom življenjskega cikla prenehali izdelovati modele Espace, Talisman in Scenic, ki v zadnjem času beležijo precejšen padec prodaje.

Le Maire je v ločenem intervjuju potrdil, da se Renault bori za preživetje, finančne težave francoskih podjetij pa naj bi reševali tudi s posojilom v višini petih milijard evrov, ki naj bi že bilo odobreno s strani EU. Francoska vlada pred potrditvijo posojil še išče zagotovila avtomobilskih proizvajalcev, ki bi morali v zameno za finančno pomoč še naprej obdržati pošten odnos do podizvajalcev, ohraniti osnovne tehnološke aktivnosti v Franciji ter nadaljevati z razvojem in proizvodnjo električnih vozil.

Po neuradnih informacijah naj bi predstavniki Renaulta že dosegli dogovor glede posojila z bankami, predlog dogovora pa naj bi kmalu obravnaval upravni odbor.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Renaultu naj bi se brez pomoči slabo pisalo"


mavrica
3 leta 10 meseci nazaj

Zanimivo, kljub ljudskosti ukinja nekatere modele, medtem ko Mercedes razširja svojo paleto.

 
Mazda zagnala proizvodnjo MX-30, ki jeseni pride v Evropo
S Toyoto Corolla na terenska testiranja COVID-19