Novice

Mercedes in BMW bosta Stellantisu prodala Share Now

Stellantisov interes za nakup naj bi izhajal iz želje po hitrejšem povečanju prihodkov iz naslova storitev mobilnosti.

Skupina BMW in Daimler AG sta osnovala Share Now kot del skupne investicije v začetku leta 2019. V celoten projekt sta partnerja vložila več kot milijardo evrov, njun cilj pa je bilo nuditi uporabnikom trajnostne storitve urbane mobilnosti. Skupno podjetje je nastalo z združitvijo podjetij car2go in DriveNow ter je postalo vodilni evropski ponudnik tovrstnih storitev, kljub temu pa naj ne bi poslovalo z dobičkom.

Nemška koncerna sta v novem razvoju dogodkov objavila, da sta s skupino Stellantis podpisala dogovor o prodaji oddelka souporabe vozil Share Now, a nista želela razkriti podrobnosti transakcije. V medijih se pojavljajo ugibanja o pogodbeni vrednosti, ki nihajo od okvirno sto milijonov evrov do več kot dvakratnika te vrednosti. Pred zaključkom posla bodo svoje morali povedati še pristojni protimonopolni regulatorji.

V Stellantisu so pojasnili, da naj bi z nakupom Share Now razširili poslovanje svojega obstoječega podjetja Free2Move v zasledovanju cilja povečanja neto prihodkov storitev souporabe vozil na 700 milijonov evrov do leta 2025 in kar 2,8 milijarde evrov do leta 2030, kar je med drugim del letos predstavljenega strateškega načrta Dare Forward 2030. V preteklem letu je sicer podjetje Free2Move v skupno blagajno prispevalo le 40 milijonov evrov, a je izvršna direktorica direktorica Brigitte Courtehoux pojasnila, da bodo močno pospešili rast prihodkov. K temu naj bi pripomogla tudi širitev z nakupom Share Now, ki njihovi storitvi souporabe vozil dodaja 14 evropskih velemest, več kot 3,4 milijona uporabnikov in floto 10.000 vozil, v kateri naj bi bilo postopoma vse več Stellantisovih modelov.

BMW in Mercedes kljub prodaji Share Now ostajata v skupnem projektu mobilnosti. Podjetji naj bi se osredotočili na dve področji s potencialom za rast: digitalno multimobilnost z uporabo  aplikacije Free Now (najem osebnih vozil, taksijev, električnih skirojev in koles) ter digitalne storitve, povezane s polnjenjem električnih vozil preko aplikacije Charge Now.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Reuters, Stellantis. Foto: BMW, Daimler, Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Se razmerja med skupino Hyundai Motor in Rimcem spreminjajo?
Nove menjave v vodstvu Aston Martina