Novice

Se razmerja med skupino Hyundai Motor in Rimcem spreminjajo?

Skupina Hyundai Motor naj bi ohladila odnos s hrvaškim proizvajalcem zmogljivih električnih avtomobilov po njegovi okrepitvi povezave z nemškim Porschejem.

Skupina Hyundai Motor, ki vključuje znamki Hyundai in Kia, je v letu 2019 v podjetje Rimac vložila 80 milijonov evrov in si s tem zagotovila 12-odstotni delež. Za začetek so napovedali sodelovanje na dveh projektih – na razvoju električnega športnega avtomobila in visoko zmogljivega športnega avtomobila s pogonom na vodikove gorivne celice.

Glede na informacije različnih neimenovanih virov naj bi se odnos korejske avtomobilske skupine do hrvaškega Rimca ohladil kmalu po objavi Porscheja o povečanju njihovega deleža v podjetju Rimac in ustanovitvi skupnega podjetja Bugatti Rimac. Naj spomnimo – pred dobrim letom je nadzorni svet družbe Porsche potrdil povečanje deleža v podjetju Rimac s tedanjih 15 na 24 odstotkov, proti koncu lanskega leta pa sta podjetji ustanovili še skupno podjetje Bugatti Rimac, v katerem ima hrvaški lastnik 55-odstotni delež, 45 odstotkov pa si lasti družba Porsche AG.

Zaenkrat še ni znano, kaj namerava skupina Hyundai Motor s svojim deležem hrvaškega podjetja, znano je le, da naj bi projekt električnega športnega avtomobila pripeljali do konca in avtomobil predstavili prihodnje leto. Slabše pa naj bi se pisalo projektu športnega avtomobila s pogonom na gorivne celice, ki so ga lani nakazali s predstavitvijo koncepta Vision FK.

Pri podjetju Rimac sicer zanikajo, da naj bil njihov poglobljen odnos s Porschejem razlog za poslabšanje odnosov s Hyundaijem, saj naj bi skupina Hyundai Motor zagotavljala podporo pri preoblikovanju podjetja v zadnjem letu in ob nastanku skupnega podjetja Bugatti Rimac. Iz hrvaškega podjetja še sporočajo, da s Hyundaijem sodelujejo na na dveh projektih, od katerih je en že zaključen, obenem pa naj bi potekali tudi pogovori o skupnih projektih v prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Rimac.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi in Porsche se podajata v svet tekmovanj Formule 1
Mercedes in BMW bosta Stellantisu prodala Share Now