Novice

Najboljši družinski karavan je …

Ni padla kocka, temveč smo na zaključnem sestanku v Ankaranu sešteli naše ocene kandidatov v velikem primerjalnem testu družinskih karavanov. In bili smo pošteno presenečeni.

Pravzaprav je dobro, da ostane v tako podrobno razdelanem projektu še vedno element presenečenja. Še enkrat se je namreč izkazalo, da ni potrebno, da si povsod najboljši, če si le dovolj dober na več področjih.

Ker smo vam že predstavili izzive in kandidate našega velikega primerjalnega testa ter pripravili obsežen pregled poteka primerjave, nam ostane le še strnjen povzetek rezultatov.

Napetost pred koncem

“Ne … ne morem verjet … ne morem verjet!” se je slišalo iz sejne sobe, ko smo glasno poročali, zapisovali in seštevali rezultate posameznih uredništev. Pa se je na koncu izkazalo, da povsem drži, najboljši družinski karavan po izboru sedmih avtomobilističnih medijev je Seat Leon ST.

Skupno družinski karavani

Kot smo že zapisali, je bilo na stopničkah zelo tesno, tik za petami, z minimalno razliko, sta Seatu Leonu ST sledila dva nedvomna favorita izbora, Renault Megane Grandtour in Opel Astra Sports Tourer. Tudi za njimi je bilo precej tesno, saj je bilo razlike med četrtim in osmim mestom le bori dve odstotni točki.

Model Skupno št. točk Delež doseženih točk
Seat Leon ST 1.317 72,4%
Renault Megane Grandtour 1.303 71,6%
Opel Astra Sports Tourer 1.293 71,0%
Kia Cee’d Sportswagon 1.201 66,0%
Škoda Octavia Combi 1.191 65,4%
Peugeot 308 SW 1.189 65,3%
Volkswagen Golf Variant 1.182 64,9%
Ford Focus karavan 1.164 64,0%
Toyota Auris TS 1.036 56,9%

Kje so močni in kje šibkejši?

WH071877Seat Leon ST: kljub temu, da ni bil najboljši v nobeni izmed kategorij, se je izkazal tako pri zadovoljevanju zahtev po uporabnosti potniškega in prtljažnega prostora, kot tudi pri voznih lastnostih in subjektivnih dejavnikih. Pohvalno je, da ga je po želji mogoče opremiti tudi z večino sodobnih pomagal, zmotil pa je nekoliko višji nakladalni rob prtljažnika. Pobral je kar pet od sedmih prvih mest v seštevku glasov uredništev in zasluženo stopil iz sence koncernskega brata.

Renault Megane Grandtour: najnovejši med kandidati je prepričljivo prevzel prvo mesto, ko je bilo govora o videzu in počutju, podobno pa so ga pri proizvajalcu tudi dodobra založili s priročnimi in varnostnimi pomagali. Še najslabše jo je tudi zaradi višje porabe odnesel pri voznih lastnostih, nekoliko višje stroške lastništva pa je ublažila ugodna nakupna cena. Vsekakor karavan za vse, ki si želijo izstopati in dajo dosti na francoski chic.

Opel Astra Sports Tourer: prvakinja prtljažnega dela, voznih lastnosti in ponudbe varnostno asistenčnih info-zabavnih in ostalih sodobnih sistemov se je nekoliko spotaknila pri stroških vzdrževanja. Sicer pa gre za izjemno prepričljiv avtomobil, s katerim so pri proizvajalcu naredili velik korak naprej.

Kia Cee’d Sportswagon: tekmica, ki je zagotovo ni nihče pričakoval tako visoko, se je na četrto mesto zavihtela predvsem na račun prednosti v stroškovnem delu, največ pa je izgubila pri opremljenosti s sodobno tehniko. Odlična izbira za vse, ki jih ne moti manjša fleksibilnost pri individualnih opcijah in znajo ceniti ugodne pogoje vzdrževanja.

Škoda Octavia Combi: v zlato sredino sta jo prinesli odlična ocena iz uporabnosti ter precej nesrečno stroškovno pozicioniranje. Če temu dodamo še relativno bledo zunanjost in očitno ne dovolj prepričljive vozne lastnosti, je rezultat razumljiv.

Peugeot 308 SW: njegov adut je prtljažni prostor, dobro se je odrezal tudi po stroškovni plati, medtem ko je bil na ostalih področjih premalo prepričljiv, da bi se lahko prebil višje po lestvici.

Volkswagen Golf Variant: v tesnem boju je prvaka razreda odneslo na sedmo mesto zaradi porabe, glasnosti motorja, na žalost pa je tudi najdražji med konkurenti. Po drugi strani je prejel pohvale na račun vodljivosti in udobja vožnje ter družinske uporabnosti potniškega in prtljažnega prostora.

Ford Focus karavan: očitno nas je pustil mlačne tako pri naboru  asistenčnih sistemov in drugih pomagal kot tudi pri sami prepričljivosti paketa avtomobila. Če temu dodamo nižje ocene na račun prtljažnega prostora, mu niso pomagale niti ena najbolj ugodnih cen ter pohvale na račun vodljivosti.

Toyota Auris TS: kot njena najmočnejša točka se je izkazal pogonski sklop, ki ji je prinesel prvo mesto v porabi, drugje pa na žalost v primerjavi z ostalimi ni dovolj izstopala, da bi se prebila višje.


Takole je svoje misli o razvrstitvi na vrhu zbral naš Gašper Pirman: 

Če sem pri velikem primerjalnem testu manjših križancev že pred začetkom stavil na Suzuki Vitaro, sem bil tokrat bistveno bolj razdvojen. Nisem imel očitnega favorita, a sta mi bila najbližje že takoj na začetku Opel Astra in Renault Megane. Opel je Astro resnično prerodil in me prepričal z močno izboljšanimi voznimi lastnostmi, odličnimi matričnimi žarometi in preprosto potniško kabino. Na drugi strani je Megane najnovejši član devetčlanske družine, ki nedvomno izstopa s svojim videzom. Poleg tega je podprt s poskočnim dizelskim agregatom in številnimi asistenčnimi sistemi.

IMG_3612Po nekajdnevnem testu sem ugotovil, da so razlike med primerjanimi izredno majhne. Res je, da se drug od drugega razlikujejo po številnih malenkostih, toda v osnovi nagovarjajo isto skupino ljudi – družine. Ker so ostali poskrbeli za meritve notranjosti in preučili cene, sem se sam osredotočal predvsem na splošno uporabnost, preglednost, kvaliteto vožnje in ostale pomembnejše stvari, ki jih bodo družine cenile. Po koncu testa, še preden sva z Urško zapisala najine ocene, so se mi v glavi zasidrali trije modeli: Astra, Megane in Leon. Prva nudi izredno tih agregat, odlične sedeže, vožnja z njo pa je bila med vsemi najbolj lahkotna. Megane me je prepričal z opremljenostjo, po mojem občutki je bil med vožnjo najtišji in v mojih očeh najlepši. A na prvo mesto ga ne bi postavil zaradi večopravilne enote in slabše preglenosti nazaj. Tretji kandidat, Seat Leon, me je prepričal z izredno prostorno notranjostjo, preglednostjo, hkrati pa se je na cesti obnašal izredno samozavestno. Škoda le, da je bil v potniški kabini z naskokom najbolj glasen.

 Priznam, še danes sem šokiran glede rezultata. Saj ne, da si Leon tega ne zasluži, daleč od tega. Gre za dober avtomobil, ki pa tako kot Škoda Yeti nikjer ni izstopal, a je bil na vsakem področju med boljšimi. Po eni strani sem vesel, da je premagal koncernska tekmeca, Golfa in Octavio, kajti že odkar sem vozil prvega, sem zatrjeval, da gre v mojih očeh za boljši izdelek, ki ima predvsem nekaj več oblikovnih emocij in ne sledi strogi nemški uniformiranosti.


Za konec

DSC_4541Verjamemo, da bomo na račun rezultatov izbora od vas dobili kar precej komentarjev, zato želimo ob zaključku zapisati še nekaj vrstic. Pa ne v opravičilo, saj smo se vsi vključeni v projekt izjemno potrudili, da bi vam čim bolj natančno predstavili ponudbo karavanov segmenta C na slovenskem trgu. Mislimo, da nam je projekt odlično uspel in veseli smo, da smo ga že drugič speljali v takšnem obsegu, saj nam sodelovanje sedmih uredništev omogoča večjo objektivnost ter širino.

Končna razvrstitev je zgolj seštevek vseh ocenjevalnih kriterijev, ki smo jih ovrednotili v skladu s svojimi merili o pomenu posameznih lastnosti primerjanih avtomobilov. Ker vemo, da so želje, zahteve in tudi prioritete kupcev precej različne, so naši kriteriji lahko le opomnik, na kaj vse bodite pozorni pred nakupom. Po drugi strani pa si seveda želimo, da bi vam bili lahko v pomoč tudi pri sprejemanju odločitev.

Spodbudno je, da je trg karavanov pri nas očitno dovolj konkurenčen, da so modeli med sabo dodobra izenačeni. To za kupca pomeni, da težko izbere kaj slabega, če bo le ravnal v skladu s svojimi potrebami, željami in seveda finančnimi omejitvami. In če smo ravno pri financiranju, ob zbiranju ponudb smo se še enkrat prepričali, da so avtomobilski trgovci  še vedno izjemno naklonjeni ponudbi različnih paketov, ki dodobra spremenijo računico nakupa in lastništva novega avtomobila.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman, Ciril Komotar SiolNET.)

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Najboljši družinski karavan je …"


slafari
7 leta 4 meseci nazaj

pri stroških lastništva bi bilo smiselno upoštevati izgubo vrednosti, ne pa nabavno ceno avtomobila. poleg tega ste za razliko 10% v ceni naredili skalo 100% v točkovanju. tabela brez stroškov lastništva:
Opel Astra Sports Tourer 1.055
Seat Leon ST 1.023
Volkswagen Golf Variant 1.007
Škoda Octavia Combi 988
Renault Megane Grandtour 974
Peugeot 308 SW 888
Ford Focus karavan 856
Kia Cee’d Sportswagon 851
Toyota Auris TS 840

Polo78
7 leta 5 meseci nazaj

Heh, napovedal sem, da lahko presenetita Leon ali Astra. Nisem pa pričakoval Megana tako visoko ter Octavio in Golfa tako nizko. Čeprav razlike so res majhne. Dobro opravljen test, imam pa eno pripombo: Dejstvo je, da se v tem razredu za karavane odločajo prvenstveno tisti, ki jim je pomemben prtljažnik. Zato menim, da bi morala imeti ta lastnost znotraj postavke “uporabnost” večjo veljavo, magari dvojne pike (vem, da ste ločeno ocenjevali potniški in prtljažni del, seštevek tega pa je dal skupno oceno za uporabnost). Ker na tem mestu je nekako preveč očitna (pre)nizka ocena za P308 glede na to, da ima največji prtljažnik, torej tisto, česar kupce tovrstnih vozil najbolj zanima…

cashy
7 leta 5 meseci nazaj

Strinjam se v predpostavki, da folk kupuje karavane zaradi prtljažnika. Menim pa, da ni potrebno dajati večjega poudarka pri oceni na velikost prtljažnika. Konec koncev so si vsi karavani zelo blizu v njegovi velikosti, razlike v litrih se merijo v nekaj procentih in verjamem, da običajen kupec niti približno ne občuti ali ne ugotovi razlike v velikosti med temi karavani. Njim je pomembno, da je prtljažnik večji in uporabnejši od tistih v limuzinah, HB, ali SUV-ih, to pa velja za vse preizkušene karavane. Nekaj litrov gor ali dol, nihče jih ne bo niti porajtal.

pskoda
7 leta 5 meseci nazaj

Saj so ocenili uporabnost. Nič ti ne pomeni, da ima recimo en avto 20l večji pritljažnik, če pa je oblika pritljažnika čudna oz ne moreš iskoristiti tistih ekstra 20l

RedBaron
7 leta 5 meseci nazaj

Razlike so male, kar se vidi tudi po tem, da je med leonom in focusom 8% razlike (dobro, auris je malenkost bolj zadaj). Mene recimo pri leonu malenkost moti, da določeni sklopi delujejo nekoliko poceni (recimo vratne obloge), ter dejstvo, da pri 1.6 TDI ni 6. stopenjskega menjalnika (to velja tudi za octavio in golfa). Ne vem v čem je finta, če lahko ima 1.2 TSI 6. prestav, bi lahko imel tudi 1.6 TDI.

emozul
7 leta 5 meseci nazaj

Tudi sam že dolgo časa gledam karavane. Sigurno bi sedaj izbral leona, sploh pa sedaj, ko bo malo prenovljen (sedaj so rekli, da so izboljšali izolacijo).
Bi bilo pa zanimivo, če bi se testiralo te avtomobile do 100000 km (verjetno bi bila čisto drugačna razporeditev).

Drugače pa zelo lep test, upam, da boste naredili še kakšnega!

yashica
7 leta 5 meseci nazaj

Še zdaleč ni slab avto, tudi zvočna izolacija aktualnega je povsem na nivoju. ST-ja sicer nisem vozil, sem se pa “prisilno” družil z Leonom kar nekaj dni za časa izrednega servisiranja mojega “das problem”. Prvi kilometri z izvedenko FR so bili pravo presenečenje. Kljub 18″ in športnem podvozju se avto zelo suvereno in tiho pelje čez neravnine in nizke cestne robnike (črte). Če bi takrat izbiral med golfom MK7 in leonom, bi izbral slednjega.

pskoda
7 leta 5 meseci nazaj

Zato pa jaz nisem vzel GTDja, ker enostavno je predrag za to kar dobiš in trenutno, če bi še 1x kupoval bi se odločil isto, ker seat dela bp

Ivan36
7 leta 5 meseci nazaj

Odlično! Sem ga testiral pa sem opazil iste pojme samo na rob pa nisem bil pozoren, ker ni enoprostorec. Je pa edini, ki enormno zgublja ceno glede na NOV ali 1 letnik.

 
Kozmetična prenova evropske prodajne uspešnice
Audi bo do leta 2018 podvojil število modelov RS