Novice

Izzivi velike primerjave družinskih karavanov

Naš drugi letošnji projekt sodelovanja s kolegi iz avtomobilističnih uredništev Volan, Žurnal24, Siol, Finance, Dnevnik in Avto Fokus je po izboru najboljšega manjšega križanca prinesel odgovor na vprašanje, kateri je po našem mnenju trenutno najboljši družinski karavan na slovenskem trgu.

Tudi tokrat smo, zaradi obsežnosti in zahtevnosti projekta, pred objavo rezultatov za vas pripravili uvod s predstavitvijo primerjanih avtomobilov in kriterijev, ki smo jih postavili pred kandidate.

Popularni karavani

Veliki primerjalni test družinskih karavanov (8)Slovenci smo znani po tem, da v spodnjem srednjem avtomobilskem segmentu radi izbiramo karavanske izvedenke modelov. Slednje verjetno pomeni, da cenimo prostornost in prilagodljivost dodatnih prostorninskih litrov v zadku avtomobila, ki je izven poslovne rabe pogosto namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa in posledično prevažanju vse potrebne in nepotrebne družinske krame.

Tudi karavanov smo se lotili z različnih vidikov: uporabnosti potniškega in prtljažnega prostora, voznih lastnosti, dostopnosti sodobnih varnostno-asistenčnih in povezljivostnih dodatkov, cene ter nenazadnje splošnega vtisa.

Velik, a žal nepopoln nabor kandidatov

V primerjalni test družinskih karavanov smo vključili devet modelov: Ford Focus karavan, Kia Cee’d Sportswagon, Opel Astra Sports Tourer, Peugeot 308 SW, Renault Megane Grandtour, Seat Leon ST, Škoda Octavia Combi, Toyota Auris TS in Volkswagen Golf Variant.

Za čim boljšo primerjavo so bili vsi opremljeni z 1,6-litrskim dizelskim motorjem, edina izjema je bil Ford Focus, ki je opremljen z 1,5-litrsko dizelsko izvedenko (podrobnejše tehnične podatke preizkušenih avtomobilov si lahko ogledate v spodnji preglednici). Razlogov za izbiro dizelskega motorja nam verjetno ni treba posebej pojasnjevati, saj dizelski agregat še vedno ostaja najpogostejša izbira slovenskih kupcev v tem razredu. Seveda pa to ne velja za vse vključene znamke, poleg tega pa ni odveč dodati, da kupci čedalje pogosteje dobro pretehtajo, kje in kako se bodo vozili s svojimi karavani in ali so dodatni skupni stroški lastništva dizelskega avtomobila v konkretnem primeru še smiselni.

Veliki primerjalni test karavani tehnični podatki

Ker smo ambiciozni, je bil naš spisek kandidatov še nekoliko daljši, saj smo želeli v primerjavo vključiti tudi karavanski Fiat Tipo, Hyundai i30 Wagon in Hondo Civic Tourer, ki so po našem mnenju prav tako zanimivi predstavniki segmenta. A se je na žalost zataknilo – pri Tipu zato, ker ga v času primerjave še ni na našem trgu, pri i30 so pri zastopniku menili, da zaradi prihajajoče nove generacije model ni tako zanimiv, kot bi bil sicer. Pri Civic Tourerju pa nam niso mogli priskrbeti dizelskega testnega karavana.

Mahne razlike in zanimiv zaključek

Veliki primerjalni test družinskih karavanov (4)Če se še spomnite našega prvega velikega primerjalnega testa manjših križancev, smo v prispevku zapisali, da so razlike med njimi precejšnje, kar nam je izbor do določene mere olajšalo.

Razred družinskih karavanov se je izkazal kot bistveno težji zalogaj, saj so si modeli v njem veliko bolj podobni v večini upoštevanih kriterijev.

Da ne bomo vnaprej izdali preveč, zaenkrat le namignemo, da se je razlika med prvim in zadnjim v primerjavi z manjšimi križanci  dobesedno razpolovila, zelo tesno pa je bilo tako na samem vrhu kot tudi v zlati sredini.

Zmagovalca velikega primerjalnega testa družinskih karavanov bomo objavili v petek, 11. novembra 2016.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Izzivi velike primerjave družinskih karavanov"


kseb
7 leta 5 meseci nazaj

Jaz jih ne bi izločil, ker so ti avtomobili konkurenti za iste kupce. Mogoče se določi ponder za moč motorja in tako prinese manj točk v skupnem seštevku. Je pa sigurno težko zbrati podobna vozila za test, tako po moči, kot opremi. Zatorej čestitke za pogum in vztrajnost.

Če ima večina testiranih vozil motor s npr. 120 KS in prostornino 1,6 potem se jemljejo ti motorji oz. najbližji. Vsi avti itak ne bodo imeli nikoli enako močnih motorjev. Je pa na papirju res velika razlika med Oplom s 136 KS in npr. Golfom s 110 KS, vendar nato pri končni hitrosti in pospeških 0-100 ni tako velike razlike, kot bi jo pričakoval glede na razliko v KS. Drugo pa je, kakšne so časovne razlike pri pospeških npr. 60-90 km/h

Polo78
7 leta 5 meseci nazaj

Pravite, da ste za čim boljšo primerjavo vzeli vse kandidate z 1.6 litrskim dizlom (razen Forda z 1.5), potem pa pogledam tabelo in vidim, da sta bila Astra in Ceed z močnejšim, torej 136 km dizlom, ter Megane s 130 km?! To je za vas čim boljša primerjava?? V štartu je to nepravična prednost, pri vseh treh omenjenih namreč obstaja tudi dizel z 110km kakor ga ima večina preostalih kandidatov… Ah novinarji moji.

Fnatic
7 leta 5 meseci nazaj

Ne vem, kam so šli moji komentarji ampak še vedno mislim, da bo zmagal Renault, nato kaka Škoda, potem pa ali Peugeot ali Volkswagen. Edino za Opla nisem prepričan, kako se bo odrezal. Evo, to je moje mnenje. Me pa res zanima rezultat, merjenja itd..

Gosic
7 leta 5 meseci nazaj

Zanimivo odstopanje mase med Leonom in Golfom za precejšnjih 90kg?!

legendary
7 leta 5 meseci nazaj

Me prav zanima končna razvrstitev, ki mi bo prav prišla v prihodnjem letu, ko bo potrebno zamenjati avto. Če bi sedaj izbiral bi verjetno vzel Seata.

 
Tesla sklepa nova partnerstva in spreminja model brezplačnega hitrega polnjenja
Od leta 2019 bo imel vsak Ferrari hibridni pogon