Reportaže

Izbrali smo najboljši družinski karavan

Predstavljamo vam podrobne rezultate velikega primerjalnega testa družinskih karavanov. Pred branjem pa še zadnje vprašanje: imate svojega favorita?

Pred objavo prispevka o rezultatih našega velikega primerjalnega testa družinskih karavanov je bilo pred nami precej dilem. Ugotavljamo namreč, da z vsakim naslednjim projektom velike primerjave sedmih avtomobilističnih medijev odpiramo nova vprašanja, širimo in poglabljamo vsebino primerjave ter, posledično, na koncu stojimo pred kopico podatkov in fotografij, ki bi vam jih radi posredovali, brez da bi vas z njimi povsem pokopali. Torej več dela za nas in več branja za vas 😉


Družinske karavane smo primerjali: Volan, Žurnal24, Finance, Siol, Dnevnik, Avto Fokus in Avtomobilizem.com.


Ker pa dopuščamo malo verjetno možnost, da niste vsi navdušeni nad obsežnim pojasnjevanjem postopkov in rezultatov ter klikanjem po zajetnih galerijah fotografij, smo tokratni zapis razdelili v dva dela. Če vas zanimata zgolj kratek povzetek in končni zmagovalec, lahko preskočite na to povezavo. Ostale pa spodaj čaka več kot dovolj gradiva.

Uvertura

Pred vsakim projektom se s kolegi usklajujemo glede vsebine velikega primerjalnega testa, ki bi bila zanimiva čim širšemu krogu bralcev – pa seveda tudi nam. Tokratna izbira verjetno ni nobeno presenečenje, saj gre za enega najbolj zanimivih segmentov na slovenskem trgu novih avtomobilov.


V veliki primerjalni test družinskih karavanov smo vključili modele: Ford Focus karavan, Kia Cee’d Sportswagon, Opel Astra Sports Tourer, Peugeot 308 SW, Renault Megane Grandtour, Seat Leon ST, Škoda Octavia Combi, Toyota Auris TS, Volkswagen Golf Variant.


Kot smo zapisali že v uvodni predstavitvi kandidatov, smo želeli združiti popoln nabor karavanov spodnjega srednjega razreda, ki bi bili za potrebe primerjave voznih lastnosti opremljeni z 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem, a smo se na koncu morali sprijazniti z določenimi omejitvami in kompromisi. Verjamemo, da je izbira kljub vsemu zanimiva ter da bodo rezultati testa koristni vsem, ki vas zanimajo avtomobili tega razreda in se boste morda v kratkem odločali o nakupu novega avtomobila.

Če si želite pred nadaljevanjem ogledati seznam kriterijev, po katerih smo ocenjevali modele, ga najdete na tej povezavi.

Najbolj uporaben je …

Pri prvem izmed vsebinskih sklopov smo se lotili uporabnosti potniškega in prtljažnega prostora, ki se nam v izbranem razredu zdi dovolj pomemben, da smo mu  v ocenjevanju namenili kar četrtino vseh možnih točk.


Ocenjevanje potniške kabine:

  • spredaj smo preverili uporabnost voznikovega prostora z namestitvijo dveh različno velikih plastenk, denarnice, telefona in mape formata A4, ki je morala v sovoznikov predal; preverili smo ergonomijo ter ocenili kakovost materialov, pri udobju sedeža so bili pomembni dolžina sedalnega dela, nastavljivost po višini, bočni oprijem, udobje in nastavitev ledvene opore;
  • zadnji del smo preverjali tako, da si je višjerasli voznik namestil ustrezen položaj za volanom ter se premestil na zadnjo klop, kjer smo izmerili prostor za kolena, preverili, če je pod sprednjim sedežem dovolj prostora za stopala in pomerili oddaljenost glave od stropa; na zadnjo klop smo namestili dva otroška sedeža ter izmerili prostor, ki ostane med njima; pri nameščanju otroških sedežev smo upoštevali še enostavnost pritrjevanja; zadaj smo izmerili tudi odprtino, ki nastane po odpiranju vrat in sicer na dveh mestih, med karoserijo in vrati ter med stebričkoma B in C (pomembno pri vstopanju in izstopanju); upoštevali bi še vzdolžni pomik zadnje klopi, a ga ne ponuja nobeden od kandidatov.

Seštevek ocenjevanja je na prvo mesto po uporabnosti potniškega prostora postavil Volkswagen Golf Variant, ki se je izkazal predvsem z voznikovim in sovoznikovim prostorom, blizu pa sta mu sledila tudi koncernska modela Škoda Octavia Combi in Seat Leon ST.


Ocenjevanje prtljažnega prostora:

  • izmerili smo oddaljenost roba prtljažnika od tal (manj je bolje), dodatne točke smo namenili dvojnemu dnu, še več, če je bilo dejansko uporabno;
  • točke so kandidati dobivali tudi za pritrdilne zanke, mrežice, predalčke ali pregrade;
  • pred zlaganjem stvari v prtljažnik smo preverili enostavnost preklapljanja naslonskega dela sedežev – ali je to mogoče narediti od zadaj in ali se zložijo v eni potezi oz. je treba najprej dvigniti sedala klopi;
  • prava rezervna pnevmatika je dobila več točk kot zasilna ali prtljažnik brez nje;
  • pri zlaganju stvari v prtljažnik vozila smo izbrali predmete, ki  jih vzame na dopust družina: kovček, poganjalček, hladilno torbo, žogo in kup ostalega – pri vsakem kandidatu smo se kar najbolj potrudili, da je šlo vanj čim več stvari, ponekod lažje, drugod pač ne.

Pri ocenjevanju uporabnosti prtljažnega prostora se je najbolje odrezala Opel Astra Sports Tourer, ki ji je sledil Peugeot 308 SW.

Uporabnost družinski karavani

Ob upoštevanju obeh sklopov sta se na prvem mestu z enakim številom točk kot prvaka uporabnosti znašla Volkswagen Golf in Škoda Octavia.

Najboljši na cesti je …

Pri ocenjevanju voznih lastnostih smo se posvetili tako dinamiki kot tudi udobju vožnje, posebno poglavje pa smo namenili porabi na testnem krogu oziroma odstopanju med normirano in dejansko porabo. Skupaj smo sklopu namenili petino vseh točk.

Za preizkus dinamike vožnje pravzaprav ni boljšega od obiska poligona AMZS na Vranskem, kjer smo si vzeli precej časa. Pa ne zato, ker bi bil slalom med stožci v hladnem in mokrem vremenu tako zelo zabaven. Bolj zato, ker je bilo razlike med njimi po vsakem krogu težje ovrednotiti, saj so bili med seboj bistveno bolj izenačeni, kot je bilo to pri manjših križancih. Zato smo pač naredili še en krog …

Porabe smo se lotili na testni vožnji preko centra Ljubljane do avtoceste iz smeri Ljubljana-jug proti Ivančni Gorici, kjer smo pot po regionalni cesti nadaljevali do Žužemberka, odvijugali do Trebnjega, kjer smo se ponovno vrnili na avtocesto proti Ljubljani. Vse avtomobile smo pred pričetkom merjenja porabe popolnoma napolnili, ob vsakem postanku zabeležili porabo in opravljeno pot po potovalnem računalniku, ob zaključku pa jih ponovno napolnili, kolikor smo le mogli.


Merjenje porabe:

  • razmere: dež in temperatura med 9 in 11 stopinj Celzija, avtomobili so bili opremljeni z letnimi pnevmatikami;
  • dolžina poti: 113 kilometrov, od tega mestna vožnja 12,4 km, umirjena vožnja na regionalni cesti 20 km, avtocestna vožnja 25,7 km + 39,6 km, dinamična vožnja po regionalni cesti 15,3 km.

Pri izmerjeni porabi na opisanem krogu se je prepričljivo najboljše odrezala Toyota Auris TS, medtem ko se je na drugem koncu lestvice znašel Renault Megane Grandtour, pri katerem pa velja pripomniti, da je imel ob prevzemu na preizkus le nekaj sto prevoženih kilometrov.

V splošnem je naslov prvaka v kategoriji voznih lastnosti dobila Opel Astra Sports Tourer, ki se je izkazala tako na poligonu kot tudi v običajnih voznih okoliščinah, precej pa se ji je približal tudi Seat Leon ST. Morda smo nekoliko boljšo uvrstitev pričakovali od karavanskega Forda Focusa, ki se je sicer dobro izkazal v dinamični vožnji, a je bil v skupku ocen očitno nekoliko preveč neudoben in potrošen.

VOzne lastnosti družinski karavani

Najbolje opremljen s sodobnimi pomagali je …

Ena izmed kategorij, ki smo se je tokrat lotili bolj podrobno, je opremljenost s sodobnimi tehničnimi pomagali, kot so varnostno-asistenčni sistemi, infozabavni sistemi ter oprema, ki omogoča povezljivost uporabnika med vožnjo. Sklopu smo dodelili 15 % vseh točk, pri čemer jih je največji del pripadel sistemu zaviranja v sili (AEB). Na tem mestu velja zapisati, da nobeden izmed karavanov v tem segmentu ni serijsko opremljen niti s funkcijo opozorila pred naletom, kaj šele s funkcijo samodejnega zaviranja v sili.

Podobno velja za info-zabavne sisteme, kjer je njihova naprednost precej očitno povezana s tem, kako nov je model oziroma kdaj je doživel aktualno prenovo. Kljub vsemu je med njimi precej razlik, v srednji opremi gre za precej osnovne različice zaslonov, za spodobno velik ekran in navigacijo pa je praktično nujno doplačilo oziroma izbira najvišje stopnje opreme.

Lotili smo se tudi sposobnosti lovljenja radijskih postaj, pa hitrosti in enostavnosti povezovanja pametnega telefona preko prostoročne povezave. Pri točkovanju smo upoštevali ali model ponuja nek pripomoček, kako moderen je slednji ter kakšno doplačilo zahtevajo zanj.

Asistenca in povezljivost družinski karavani

Kot je bilo pričakovati, sta se na tem področju najvišje uvrstila Renault Megane Grandtour in Opel Astra Sports Tourer, medtem ko jo je najslabše odnesla Kia Cee’d Sportswagon, predvsem na račun manka prej omenjenega sistema AEB tudi s seznama doplačilne opreme.

Najbolj gospodaren je …

Vprašanja cen smo se lotili z vidika skupnih stroškov lastništva, zato smo upoštevali tako nakupno ceno kot tudi stroške zavarovanja, rednega vzdrževanja in porabe goriva, skupaj pa so našteti kriteriji predstavljali četrtino vseh točk.


Za primerjavo nakupnih cen smo pridobili informacije od uradnih zastopnikov znamk ter jim dodali konkretne prodajne ponudbe iz salonov posameznih znamk. V primeru, da so podatki odstopali, smo odstopanja najprej preverili, nato pa uporabili cenovno ugodnejšo različico. Ponudbene cene so bile oblikovane za fizične kupce za nakup, ki ni povezan s financiranjem. Ob obisku salona smo jasno obvestili prodajno osebje, da potrebujemo ponudbo za potrebe primerjalnega testa ter jih prosili, da v njej upoštevajo običajne popuste, ki bi jih dobila stranka v salonu. Upoštevali smo gotovinske popuste, ne pa tudi opreme, ki jo trgovci nudijo ob nakupu (npr. zimske gume, platišča). Zavedamo se, da je dejanska maloprodajna cena rezultat pogajanj v konkretnih primerih in da lahko do določene mere odstopa od pridobljenih ponudb.


Cenovna primerjava je narejena za tipičen racionalen karavan, ki ima srednji paket opreme in je brez dodatnih asistenčnih sistemov. V salonih smo med drugim izvedeli, da kupci med dodatno opremo v tem cenovnem rangu pogosto izbirajo zadnje parkirne senzorje oz. kamero in dodatno zatemnjena zadnja stekla, če le-ti niso že v paketu. V primeru, da model na seznamu doplačil ni imel posamezne opcije, smo za cenovno primerjavo uporabili povprečje s cenikov ostalih znamk. Seveda zaradi lastnosti modelov in prodajne politike posameznih znamk primerjani modeli pod črto niso popolnoma enaki, a smo se potrudili z usklajevanjem njihovih bistvenih značilnosti.

Gospodarnost družinski karavani

Glede na pridobljene podatke in izračune se je kot najboljši nakup z vidika gospodarnosti pokazala Kia Cee’d Sportswagon in sicer tako zaradi svoje nakupne cene kot tudi stroškov uporabe avtomobila, podobno smiseln nakup pa je tudi Renault Megane Grandtour.

TCO družinski karavani

Najbolj atraktiven je …

Za konec smo si pustili najbolj občutljivo področje, subjektivne dejavnike, zaradi katerih nas avtomobil prepriča. Ali pa ne. Namenili smo jim 15 % vseh razpoložljivih točk ter jih ocenili povsem po lastni presoji, kot se to v tem sklopu tudi pričakuje, saj je bilo govora o videzu, nedoločljivi privlačnosti, počutju za volanom in prepričljivosti avtomobila.

Subjektivni družinski karavani

Rezultat pravzaprav ni bil presenetljiv, Renault Megane Grandtour je na videz najbolj atraktiven, očitno pa smo se v ocenah strinjali tudi glede drogih elementov. Z nekoliko zaostanka, a eden za drugim z le po točko razlike, so se za njim zvrstili še Seat Leon ST, Opel Astra Sports Tourer in Volkswagen Golf Variant.

In najboljši karavan je …?

IMG_3617Veliko zgoraj naštetih kriterijev in veliko mnenj posameznih uredništev je prineslo rezultat, ki je bil za vse precejšnje presenečenje, saj zmagovalca v pogovorih nismo omenjali kot enega glavnih favoritov. In ker se na tem mestu zaključuje podrobna analiza našega velikega primerjalnega testa, boste v skrajšani različici na tej povezavi izvedeli, kako je zmagovalec našega velikega primerjalnega testa družinskih karavanov postal eden od trojice modelov na fotografiji.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman, Ciril Komotar SiolNET.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Izbrali smo najboljši družinski karavan"


Gosic
3 leta 7 meseci nazaj

Jaz nekaj ne razumem. V čem je lahko Octavia prvak v uporabnosti, če pa se sedeži ne podrejo v ravno dno, tako kot pri recimo bratskem Leonu? Tudi če pogledamo ostale ‘tekmovalce’ – vsi ponujajo ravno dno.

 
Tečaji varne vožnje na Vranskem s pnevmatikami Nokian
Letna pnevmatika, ki združuje udobje in športnost