Novice

Nemčija in Francija s pomisleki glede popolne prepovedi motorjev z notranjim izgorevanjem

Predstavniki obeh držav niso prepričani, da so (zaenkrat neuradni) načrti Evropske unije, po katerih naj bi ukinili prodajo novih avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje do leta 2035, popolnoma izvedljivi v zastavljenem roku.

Francoska in nemška vlada naj bi poskušali zamakniti rok konca prodaje vozil z bencinskimi in dizelskimi motorji, ki naj bi bil po najnovejših (zaenkrat še nepotrjenih) predlogih evropske Komisije določen že za leto 2035. Predstavniki EU so sicer pred časom že potrdili okoljevarstveno zakonodajo, ki določa 55-odstotno zmanjšanje emisij med letoma 2021 in 2030 ter ogljično nevtralnost po letu 2050, po nepotrjenih informacijah pa naj bi zdaj v sledenju tega cilja še zaostrili mejnike v smeri 65-odstotnega znižanja emisij novih vozil in dostavnikov med letoma 2021 in 2030 ter njihovih ničelnih emisij po letu 2035.

Po besedah neimenovanega predstavnika iz kabineta francoskega predsednika Emmanuela Macrona naj bi francoska vlada podprla cilj 55-odstotnega zmanjšanje emisij, povzročenih v prometu med letoma 2021 in 2030, obenem pa naj bi se zavzemali za podaljšanje roka prodaje avtomobilov s priključno-hibridnimi sklopi. Predstavniki francoskih oblasti, na čelu s predsednikom Macronom so do tovrstnih zaključkov prišli po vrsti sestankov s predstavniki podjetij avtomobilske branže, vključno z vodilnimi iz Renaulta in Stellantisa ter dobaviteljev Valeo, Faurecia in Plastic Omnium. Predstavniki avtomobilske industrije iz Francije so izrazili skepso glede najnovejših ciljev v zvezi z izpusti, saj naj bi le-ti onemogočili tudi prodajo priključnih hibridov po letu 2035. Po njihovem mnenju bi tovrstni scenarij lahko vodil k množični izgubi delovnih mest (do polovice vseh zaposlenih na tem področju), saj je proizvodnjo električnih avtomobilov možno realizirati z manj delovne sile.

Podobnega mnenja so, glede na izjave njihovega ministra za transport, tudi v Nemčiji. Andreas Scheuer je za nemško tiskovno agencijo DPA izjavil, da se nemški proizvajalci avtomobilov in gospodarskih vozil zavedajo, da prihajajo strožje zahteve, vendar se bodo morali pred samo uvedbo nanje tudi tehnološko pripraviti. Po njegovem mnenju bi se bilo na področju težjih tovornih vozil potrebno bolj osredotočiti na tehnologijo vodikovih gorivnih celic, strožjim ciljem navkljub pa bi bilo potrebno več prizanesljivosti za priključno-hibridne tehnologije.

Glede na to, da predstavniki držav, ki sodita med tiste z najbolj razvito avtomobilsko industrijo že izražajo pomisleke glede strogih okoljskih ukrepov, po drugi strani pa so prav ti ukrepi nujni v izogib večjim klimatskim spremembam, se nam najverjetneje na tem področju obeta še kar nekaj vročih polemik.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Stellantis, Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrita nova Opel Astra
Uwe Hochgeschurtz bo novi izvršni direktor Opla