Novice

Renault z novo strategijo elektrifikacije

Tudi skupina Renault gre v višjo prestavo na področju uvajanja električnih tehnologij, kupcem pa nameravajo ponuditi trajnosten pristop ter konkurenčne produkte.

Očitno je začetek poletja pravi čas za predstavitve strategij prihodnost pri avtomobilskih proizvajalcih, saj se tovrstni dogodki kar vrstijo. Izjema niso niti pri skupini Renault, kjer so na dogodku Renault eWays Electro Pop predstavili napredek in načrte v zvezi z uvajanjem električnih tehnologij v prihodnosti.

Podobno kot drugi avtomobilski proizvajalci, tudi pri Renaultu načrtujejo elektrifikacijo svojih modelov – do leta 2030 naj bi bilo elektrificiranih vsaj 90 odstotkov novih modelov, ki bodo nastajali pod okriljem znamk v skupini Renault.

Po razkritih načrtih naj bi do leta 2025 predstavili vsaj deset baterijsko gnanih električnih avtomobilov. Na platformi CMF-BEV, ki bo nadgrajena in prilagojena različica aktualne platforme CMF-B, naj bi nastala sodobna električna kopija ikoničnega Renaulta 5, manjši križanec Renault 4ever in manjši električni dostavnik. Nova zasnova platforme naj bi jim, v odvisnosti od modela, omogočala do 400 km električnega dosega, uporaba skupnih komponent, zamenljivih baterijskih paketov in cenovno ugodnega električnega pogonskega sklopa s 100 kW pa nižjo ceno. Električna različica Renaultove “petice” naj bi imela kar za tretjino nižjo ceno od trenutne generacije Renaulta Zoe, saj želijo tudi na ta način povečati priljubljenost električnih avtomobilov in jih narediti dostopnejše širšemu krogu kupcev.

Že prihodnje leto naj bi predstavili produkcijsko izpeljanko električnega modela MéganE, ki naj bi mu kmalu zatem sledil še zaenkrat neimenovan električni križanec razreda višje. Oba naj bi bila zasnovana na osnovi platforme CMF-EV, ki naj bi predstavljala osnovo Renaultovim modelom segmentov C in D ter naj bi omogočala do 580 km električnega dosega. Modeli, zasnovani na tej platformi, naj bi imeli nizko težišče, idealno razporeditev teže ter izboljšane vozne lastnosti, vozniku in potnikom pa naj bi bilo na voljo še več prostora v kabini. Platforma CMF-EV bo namenjena tudi ostalim znamkam v okviru alianse, do leta 2025 pa naj bi predstavljala osnovo približno 700.000 avtomobilom.

Do istega leta naj bi vsaj 65 odstotkov Renaultovih modelov poganjala samo elektrika ali elektrificiran hibridni pogonski sklop, po letu 2024 pa naj bi tudi športna znamka Alpine predstavila prve električne visoko zmogljive modele. Za večjo učinkovitost hibridnih pogonskih sklopov bodo z razvojem novega električnega motorja z inovativno zasnovo poskrbeli pri zagonskem podjetju Whylot, pri Renaultu pa za hibridne pogone prihodnosti načrtujejo integracijo hibridne tehnike v do 45 odstotkov manjši formi, kar naj bi omogočilo do 30 odstotkov nižje stroške, 45 odstotkov manjše izgube energije ter do 20 km dodatnega električnega dosega.

Proizvodnja električnih pogonskih sklopov naj bi potekala v megatovarni v Normandiji, medtem ko naj bi proizvodnja baterijskih paketov v letu 2024 stekla v proizvodnem obratu podjetja  Envision AESC v mestu Douai. Za razvoj visoko zmogljivih baterij nameravajo združiti moči s francoskim zagonskim podjetjem Verkor, z njihovo proizvodnjo pa naj bi pričeli v letu 2026. Do leta 2030 naj bi proizvedli približno milijon baterijskih paketov s tehnologijo NMC (nikelj-mangan-kobalt), ki naj bi bile na voljo vsem znamkah skupine Renault, obenem pa nameravajo znižati stroške baterijskih paketov do 60 odstotkov v prihodnjih desetih letih.

Do leta 2025 naj bi se cena izdelave baterij znižala na okrog 80 evrov/kWh, do leta 2030 pa naj bi bil, tudi po zaslugi implementacije baterij s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju, dosežen ciljni znesek pod 65 evrov/kWh. Za trajnostno rabo baterij preko celotnega življenjskega cikla in zniževanje stroškov naj bi poskrbeli v okviru znamke Mobilize, kjer naj bi za iztrošene avtomobilske baterijske pakete nudili do 500 evrov odkupnine, dodatnih 400 evrov letno pa bi lahko lastniki električnih vozil dobili ob vračanju energije v omrežje v sklopu tehnologije V2G (Vehicle-to-grid oz. vozilo-v-omrežje).

V okviru predstavitve so razkrili še nekaj podrobnosti v zvezi z ekosistemom Renault ElectriCity na severu Francije, kjer naj bi po letu 2025 v treh proizvodnih obratih (Douai, Maubeuge in Ruitz) letno proizvedli 400.000 električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Renault. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Renault z novo strategijo elektrifikacije"


mrtwelvetrees
1 leto 2 meseci nazaj

Ja, naj spremenijo ceno najema baterije ki bo 1/3 današnje cene, potem pa se bomo pogovarjali naprej.

 
Volvo predstavil pogled v prihodnost
Leteči avtomobil podjetja Klein Vision uspešno opravil prvi daljši polet