Novice

Je vodik primernejši za gospodarska vozila kot osebna?

Pri Volkswagnu že mislijo tako. Medtem ko nekateri proizvajalci vlagajo ogromne količine denarja v razvoj tehnike gorivnih celic, so tudi takšni, ki, vsaj na površju, dvomijo v smisel vodika in mu zato ne namenjajo bistvene pozornosti.

Medtem ko znotraj koncerna Volkswagen Audi nekaj denarja namenja razvoju sistemov z izrabo vodika kot pogonskega vira energije za vozila, pa so pri znamki Volkswagen do njega bistveno bolj zadržani.

Matthias Rabe, tehnični šef pri Volkswagnu, na primer pravi, da na kratki rok nimajo nikakršnega namena vodik in gorivne celice ponuditi v svojih osebnih avtomobilih. Rabe je priznal, da se kot koncern sicer ozirajo tudi v smer vodika, a da le ta za znamko Volkswagen preprosto ni kratkoročna opcija. Ocenjuje tudi, da je vodik najboljša alternativa znotraj avtomobilske branže v gospodarskih vozilih. Ponovna polnitev vodika v tovornjak, kombi ali avtobus traja samo nekaj minut in že je spet pripravljen na več sto kilometrov poti, med vožnjo pa oddaja v ozračje samo vodno paro.

Vseeno pa menimo, da je treba besede Rabeja brati pozorno. Rekel je namreč, da vodik na kratki rok ni v njihovih načrtih in to je povsem razumljivo. V zadnjih nekaj letih so investirali že celo premoženje v razvoj in industrializacijo cele družine baterijsko-električnih modelov. Ker bodo izjemne količine denarja vlagali v elektrifikacijo prodajne palete še vsaj naslednjih pet let, z nekaj manjšo intenzivnostjo pa seveda tudi po tem času, je jasno, da bi bil podobno intenziven razvoj vodikove tehnike preprosto prevelik strošek. Dodatno igrata pri tem vlogo tudi bistveno slabša vodikova polnilna infrastruktura in dejstvo, da bi lahko z dvema opcijama trg zmedli ter tvegali, da se investicija ne bi začela vračati s pričakovano dinamiko.

To pa seveda ne pomeni, da so v Wolfsburgu rekli vodiku “ne” za vedno. Tehniko vodikovih gorivnih celic namreč še vedno razvijajo. Delo poteka samo z bistveno manjšo intenzivnostjo in tudi dislocirano, v Ingolstadtu pri Audiju. Ko bo infrastruktura dovolj razširjena, kar bi se znalo zgoditi v roku pet do deset let, bodo tudi sami imeli tehniko razvito do točke, ko jo bodo lahko hitro vgradili v svojih osebnih avtomobilih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tesla bo lahko tudi uradno pričela z delom v Fremontu
BYD evropskemu trgu namenja še poslovno limuzino

Več vsebin

Novice

Sedem finalistov za laskavi naslov Evropski avto leta 2016

Novice

Toyota Mirai na reliju ADAC v družbi WRC dirkalnikov