Novice

Nissan Leaf e+ z večjo baterijo do 385 km daleč

Japonci so nam končno pokazali tisto, kar smo vedeli, da pripravljajo. Električni Leaf, opremljen z večjo baterijo in posledično z večjim dosegom z enim polnjenjem.

Podobno kot Mercedes-Benz, ki je mednarodni sejem potrošniške elektronike v Las Vegasu izkoristil za predstavitev novega CLA, je tudi Nissan predstavil Leaf z daljšim dosegom.

Za razliko od vstopnega Leafa, ki se ponaša s 40-kilovaturno baterijo, premore Leaf e+, kot se novinec imenuje, 55 odstotkov večjo zmogljivost. Natančneje zapisano razpolaga njegova litij-ionska baterija  s skupno 62 kWh. Posledično je daljši tudi doseg, ki zraste iz 270 kilometrov na 385 kilometrov – obakrat po WLTP standardu. Zanimivo pri tem je, da povečanje dosega ni sorazmerno s povečanjem baterije. Doseg je večji za »samo« 43 odstotkov, baterija pa za že omenjenih 55. Razlika verjetno izhaja iz povečane mase baterije in posledično tudi težjega avta. Nekaj pa gre najbrž pripisati tudi novemu motorju.

Leaf e+ ima namreč tudi močnejši motor. Namesto 110 kilovatov (150 KM) in 320 Nm žene Leafa e+ elektromotor s kar 160 kilovati (218 KM) in 340 Nm navora. Čeprav zmore e+ voziti najhitreje 158 km/h (prej 144) je jasno, da to ni posledica močnejšega motorja, ampak dejstva, da so ga inženirji pač ustavili nekaj kasneje kot običajni Leaf. O pospešku do stotice Nissan ne poroča, a bo ta izziv Leaf e+ zagotovo hitreje opravil delo hitreje kot v 7,9 sekundah, kolikor jih potrebuje Leaf.

Poleg pogonskega sklopa in baterije so mu Japonci namenili tudi zmogljivejši polnilnik, ki naj bi dopuščal polnjenje tudi na 100 kW hitrih polnilnicah. O konkretnih časih polnjenja žal ne poročajo, pohvalili pa so se, da zmogljivejši polnilnik večjo baterijo Leafa e+ napolni skoraj enako hitro kot 50-kilovatni polnilnik navadnega Leafa. Japonci pri vsem tem ne poročajo, da so večjo baterijo opremili tudi z učinkovitejšim sistemom gretja in hlajenja baterije. Naj spomnimo, da je ta bistvenega pomena za dolgo življenjsko dobo baterij ter pri polnjenju s tokovi na hitrih polnilnicah.

Leaf e+ se od navadnega Leafa na videz ne razlikuje bistveno. Zunaj so tako opazni razni modro obarvani dodatki v kabini, znotraj pa naj bi bil po novem serijsko primaknjen 8-palčni osrednji zaslon večopravilnega sistema.

Prodaja novinca bo stekla spomladi 2019 s cenami, ki trenutno še niso znane. Glede na konkurenco ocenjujemo, da bodo te približno štiri ali pet evrskih tisočakov nad cenami Leafa z manjšo baterijo.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz je razkril novo generacijo modela CLA
Porsche 911 Cabrio sprva kot Carrera S in Carrera 4S