Novice

Nissanov križanec Ariya je atraktiven tudi v končni podobi

Nissanovi oblikovalci so zadržali duh futurizma tudi v serijski različici znamkinega novega električnega križanca kupejevskih linij, ki so ga pri znamki razkrili danes s spletnim prenosom prireditve iz Nissanovega paviljona v Yokohami.

Baterijsko električni Nissanov model Ariya se bo predstavil na trgu v petih pogonskih izvedbah. Osnovo bo zastopala različica s prednjim pogonom in baterijskim sklopom uporabne zmogljivosti 63 kWh, ki bo poskrbela za sistemsko moč 160 kW, 300 Nm navora ter naj bi iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pospešila v 7,5 sekundah. Najvišja hitrost bo omejena na 160 km/h, na podlagi internih testov WLTP pa naj bi eno polnjenje zadoščalo za 360 km dosega.

Naslednja v vrsti bo prav tako opremljena s prednjim pogonom, a bo imela nameščen baterijski sklop uporabne zmogljivosti 87 kWh ter zagotovila 178 kW sistemske moči in 300 Nm najvišjega navora. S skoraj identičnim pospeševanjem v 7,6 sekundah do 100 km/h in enako končno hitrostjo naj bi z enim polnjenjem omogočala do 500 km dosega.

Za zahtevnejše kupce bodo na voljo tri alternative s štirikolesnim pogonom e-4orce, ki se bodo v osnovi razlikovale po uporabni zmogljivosti baterijskega sklopa – 63 kW oziroma 87 kW. Šibkejša bo imela sistemsko moč 205 kW ob 560 Nm najvišjega navora ter naj bi pospešila iz mirovanja do 100 km/h v 5,9 sekundah, eno polnjenje pa bi zadoščalo za okvirno 340 km. Srednja bo zagotavljala sistemsko moč 225 kW ter 600 Nm najvišjega navora, za pospeševanje do 100 km/h naj bi zadoščalo 5,7 sekund, avtonomija z enim polnjenjem pa naj bi bila okrog 460 km. Njena nadgradnja in vrh ponudbe bo imela dodano oznako Performance ter bo ponujala 290 kW sistemske moči, pospeševanje do 100 km/h naj bi se s tem skrajšalo na 5,1 sekund. Vse štirikolesne izvedenke bodo imele najvišjo hitrost omejeno na 200 km/h.

Uporabnost Ariya s 4.595 mm dolžine, 1.850 mm širine, 1.660 mm višine in medosno razdaljo 2.775 mm bo ob 415 (4WD) oz. 468 (2WD) litrih prtljažnika povečalo dejstvo, da bo sposobna vleke 1,5 t težke prikolice.

Videz nove Ariye odraža oblikovalski jezik, ki so ga pri znamki poimenovali brezčasni japonski futurizem ter je v svoji serijski različici dovolj blizu podobi lanskoletnega koncepta. Prednji del vozila, ki ga označujejo kot coupe crossover, zaznamuje velika maska s tridimenzionalnim učinkom tradicionalnega japonskega vzorca kumiko, za katero se skriva oprema sistema ProPilot. Sredi maske je nameščen prenovljen emblem, sicer pa srednji del dopolnjujeta tanka žarometa v tehniki LED, sestavljena iz štirih 20-milimetrskih mini žarometov, ter sekvenčna smernika. Pogled z boka definirajo padajoča strešna linija in športna 19-palčna aluminijasta platišča ter strmo nagnjen stebriček C. Na zadku je glavni oblikovalski element povezana svetilna linija, ki je med vožnjo enakomerno rdeče osvetljena.

Med barvami karoserije Japonci ob razkritju izpostavljajo dvobarvo bakreno kombinacijo Akatsuki s črno streho, ki naj bi ponazarjala trenutek dneva tik pred zoro. Sicer je ob njej na voljo še šest dvobarvnih različic s črno streho in štiri enobarvne izvedenke.

V potniški prostor pri Nissanu uvajajo pristop ma, ki se nanaša na prostorsko-časovne odprtine, pri opisu zasnove pa podajajo svojo asociacijo na elegantni salon vesoljskega plovila. Ariya naj bi ponujala eno prostornejših kabin svojega razreda, ena od njenih značilnosti pa je ravno dno brez osrednjega grebena. Ob tanki izvedbi sedežev Zero Gravity imajo potniki veliko prostora za noge, k udobju pa pripomore še tišina pogonskega sklopa. Sicer potniški del odraža minimalistični pristop, armaturna plošča ima malo upravljalskih elementov. Haptično odzivne površine za upravljanje klimatizacije so vidne le pri delujočem avtomobilu. Pred voznikom je nameščen 12,3-palčni zaslon digitalnega prikaza merilnikov, sredinsko v isti višini pa še 12,3-palčni zaslon infozabavnega sistema. Ariya naj bi imela enega največjih barvnih projicirnih zaslonov v svojem segmentu ter se s prepoznavo naravnega govora odzivala na glasovne ukaze, ko zasliši Hello Nissan.

Sredinski del je opremljen z zložljivo mizico, nastavljiva osrednja konzola pa ima spominsko funkcijo ter je del voznikovih prednastavitev, shranjenih na pametnem ključu. Na njeni površini je nova prestavna ročica, ob njej pa so haptična upravljala za izbiro voznega profila (običajni, športni, Eco, štirikolesne verzije pa dodaten način za sneg). Med lastnostmi, ki vplivajo tudi na vozno dinamiko, pri znamki omenjajo še togo zgradbo karoserije, odziven volanski mehanizem z zobato letvijo ter skoraj simetrično porazdelitev teže med prednjo in zadnjo osjo, na katero so vplivali tudi z namestitvijo baterije v pod na sredini vozila.

Posodabljanje sistemske programske opreme nove Ariye naj bi potekalo po brezžični povezavi, a naj bi bil obseg posodobitev brez obiska serviserja omejen na programsko opremo za nadzor in upravljanje multimedijske naprave, električne in elektronske arhitekture, podvozja, klimatske naprave in specifičnih nastavitev za električna vozila.

Ariya potnikom ponuja najnovejše Nissanove tehnologije, vključno z izboljšano različico sistema ProPilot in Nissanovim skupkom varnostnih sistemov SafetyShield, voznik pa lahko dodobra izkorišča prednosti speljevanja, pospeševanja in upočasnjevanja do zaustavitve zgolj z uporabo stopalke za plin (e-Pedal).

K povečevanju dosega in sposobnosti hitrega polnjenja Ariye naj bi prispevalo toplotno upravljanje s stalno optimizacijo delovne temperature tekočinsko hlajene baterije. S polnilniki moči nad 350 A naj bi Ariya po napovedih pridobila do 300 kilometrov dosega v 30 minutah polnjenja (CCS). Ariya 63 kWh ima za domače polnjenje vgrajen polnilnik moči 7,4 kW, različice 87 kWh pa trifazni polnilnik z močjo 22 kW. Na poti lahko polnjenje poteka na hitrih polnilnih mestih z močjo do 130 kW.

Več podrobnosti o pričetku prodaje in cenah Ariye v Evropi naj bi prejeli v prihodnjih mesecih, na domačem japonskem trgu pa naj bi se cene zanjo pričele pri okrog 41 tisoč evrih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordova legenda se vrača
Mercedes AMG GT Black Series prikazuje napredek znamke