Novice

Koncept Nissan Ariya odpira novo poglavje

Predstavljeni koncept križanca prikazuje nov, drznejši pristop Nissanovih oblikovalcev na področju električnih vozil prihodnosti.

Nissan na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu predstavlja dva nova koncepta, poleg urbano uporabnega IMk še križanca, ki so mu nadeli ime Ariya ter vlogo, da odpira novo poglavje Nissanove električne prihodnosti s prenovljenim dizajnom in tehnološko dovršenostjo. Po besedah predstavnikov Nissana naj bi bila Ariya v primerjavi s konceptom IMx, predstavljenim pred dvema letoma, precej bližje realnosti in morebitni produkcijski izvedenki.

Zunanjost koncepta temelji na vitkih brezšivnih linijah in aerodinamični obliki, ki nekoliko odstopa od tradicionalnih oblikovalskih smernic tega segmenta avtomobilov, videz pa zaokrožajo velika 21-palčna platišča z namensko zasnovanimi pnevmatikami. Obarvan je v poseben odtenek modre Suisei Blue, ki z večje oddaljenosti deluje matirano ter zasije ko pridemo bližje. Zunanji videz zaokroži kombinacija kontrastnih bakrenih dodatkov na strešnih linijah in na platiščih, ki z barvo sonca simbolizirajo prihod novega obdobja.

Prostorna notranjost 4,6 m dolgega koncepta, ki jo omogoča zasnova električne platforme, je osredotočena na dobro počutje potnikov in voznika, za kar poskrbijo skrbno izbrani materiali. Zasnovana je v duhu električnih vozil z minimalistično armaturno ploščo ter svetlečimi kontrolnimi površinami, občutljivimi na dotik. Edina fizična gumba sta namenjena zagonu avtomobila in nadzoru 12,3-palčnega zaslona ter klimatske naprave. Vgrajena je najsodobnejša različica Nissanovega asistenčnega sistema ProPilot 2.0, ki pripomore k zanesljivi in udobni vožnji. Sistem omogoča samodejno vožnjo po avtocesti s pomočjo navigacije ter sistemov za ohranjanje voznega pasu, skupaj s pametnim tempomatom, sistem ProPilot Remote Park pa samodejno parkira avtomobil pod nadzorom aplikacije na pametnem telefonu.

Za pogon skrbita električna motorja na sprednji in zadnji osi, ki uravnoteženo prenašata moč in navor na vsa štiri kolesa, kar omogoča varno vožnjo tudi v slabših vremenskih razmerah. Več podrobnosti o pogonskem sklopu in zmogljivostih zaenkrat še ni znanih, pri Nissanu pa zagotavljajo, da naj bi kapaciteta baterij zagotavljala dovolj energije tudi za daljše vožnje ter da naj bi jo bilo moč hitro napolniti s pomočjo tehnologije CHAdeMO.

Ob razkritju koncepta je predstavnik Nissana, Yasuhiro Yamauchi, poudaril, da je koncept Ariya zasnovan v skladu z Nissanovo vizijo globalne mobilnosti, ki ponazarja in obljublja popolnoma novo vozniško izkušnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Nissan. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda Jazz samo še kot hibrid
Luksuzni koncept Lexus LF-30 predvideva brezžično polnjenje