Novice

Nissanovi načrti za prihodnost v duhu elektrifikacije

Predstavniki japonskega avtomobilskega proizvajalca so predstavili strategijo prihodnosti Ambition 2030, ki v ospredje polaga elektrifikacijo in pot k ogljični nevtralnosti.

V roku prihodnjih petih let naj bi v pospešitev elektrifikacije in razvoj tehnologij vložili 2 trilijona japonskih jenov (15,6 milijarde evrov), v skladu s strategijo pa naj bi do konca fiskalnega leta 2030 predstavili 23 novih elektrificiranih modelov, od katerih jih bo 15 popolnoma električnih. Skladno s predstavljenimi načrti naj bi, gledano preko celotnega življenjskega cikla njihovih produktov, do leta 2050 postali ogljično nevtralno podjetje.

V okviru strategije Ambition 2030 bodo v prihodnjih petih letih predstavili dvajset električnih ali elektrificiranih modelov, ki naj bi do leta 2026 predstavljali tri četrtine njihovega prodajnega programa v Evropi. Na Japonskem naj bi ta delež znašal 55 odstotkov, na Kitajskem naj bi presegli 40 odstotkov, medtem ko naj bi električni modeli njihove znamke do leta 2030 v Združenih državah Amerike dosegali štirideset odstotkov celotne prodaje znamke Nissan na tem področju.

Do leta 2026 načrtujejo povečanje proizvodnih kapacitet baterijskih paketov na 52 GWh letno, do leta 2030 pa naj bi njihova celotna proizvodnja že znašala 130 GWh baterijskih paketov letno. Za dosego zadanih ciljev nameravajo pri Nissanu še naprej razvijati obstoječo tehnologijo litij-ionskih baterij ter s pomočjo nove tehnologije brez uporabe kobalta do leta 2028 zmanjšati stroške njihove izdelave za do 65 odstotkov. Istočasno naj bi predstavili tudi njihov prvi električni avtomobil z baterijami z elektrolitom v trdnem stanju. Njihov razvoj in proizvodnja bo potekala v pilotnem proizvodnem obratu v Yokohami, ki naj bi z obratovanjem pričel v letu 2024. Predvidevajo, da naj bi se stroški tovrstnih baterij do leta 2028 znižali na približno 66 evrov na kilovatno uro, ciljni znesek pa naj bi bil 57 evrov na kilovatno uro, s čimer bi izenačili ceno električnih avtomobilov s ceno avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje.

Ob predstavitvi strategije Ambition 2030 so razkrili štiri nove električne koncepte, ki zastopajo različne avtomobilske segmente. Koncepti Nissan Chill-Out, Nissan Max-Out ter Nissan Surf-Out in Nissan Hang-Out predstavljajo njihovo vizijo električne prihodnosti v različnih formah, ki naj bi pokrivale potrebe njihovi kupcev pri vsakodnevnih obveznostih in pri preživljanju prostega časa.

Izvršni direktor Nissana Makoto Uchida je ob predstavitvi načrtov poudaril, da bo zadana strategija znamko popeljala v novo obdobje elektrifikacije in uporabe naprednih tehnologij, ki bodo omogočile zmanjševanje ogljičnega odtisa ter odpirala nova poslovna obzorja. Nissan naj bi postal trajnostno naravnano podjetje, ki bo igralo pomembno vlogo pri svojih strankah in v celotni družbi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Nissan. Foto in video: Nissan.)

Znani finalisti izbora za Evropski avto leta 2022
Koncept zmogljivega športnega terenca BMW XM