Novice

Notranjost Audijevih modelov bo zasnovana predvsem na zaslonih

Po besedah direktorja oddelka za oblikovanje pri prestižnem nemškem avtomobilskem proizvajalcu naj bi notranjost njihovih modelov prihodnosti predstavljali različni zasloni ter uporaba obogatene resničnosti.

Marc Lichte, direktor oddelka za oblikovanje pri Audiju, je v intervjuju za Motor Authority predstavil nekaj vizij, na katerih naj bi slonela zasnova notranjosti prihodnjih modelov. Čeprav že notranjost aktualnih modelov sestavlja vrsta zaslonov različnih velikosti, je v modelih Audi A8, A7, A6 in Q8 nadzor določenih funkcij še vedno mogoč preko fizičnih gumbov, novi Q7, ki prihaja v prihodnjem letu, pa naj bi imel od fizičnih gumbov le še gumb za nadzor glasnosti.

V prihodnosti naj bi se dokončno odrekli uporabi fizičnih gumbov, ki jih je že sedaj v nekaterih modelih le še za peščico, zadnja različica Audijevega multimedijskega sistema MMI pa naj bi nakazovala napovedane smernice za prihodnost. Sestavljajo ga 12,3-palčni digitalni prikazovalnik merilnikov, 10,3-palčni zaslon na dotik, namenjen multimedijskemu sistemu, ter 8,6-palčni zaslon na dotik za nadzor prezračevanja in klimatske naprave. Kljub načrtovani ukinitvi fizičnih gumbov naj bi uporabnikom, ki ne želijo upravljati glasnosti le s pomočjo zaslona na dotik, še vedno ostala možnost prilagajanja jakosti preko stikala na volanu. Postopno naj bi pričeli z uvajanjem sistema obogatene resničnosti, ki naj bi preko projekcije na vetrobranskem steklu podajal večino informacij. Posledično bi osrednji zasloni prikazovali manj informacij in bi lahko bili manjši oziroma združeni v enega.

Pod oblikovalsko taktirko ekipe Marca Lichteja naj bi v prihodnosti nastajale tudi spremembe zasnove zunanjosti avtomobilov, saj naj bi uvajanje električnih tehnologij omogočalo določene spremembe v primerjavi z omejitvami pri modelih s pogonom motorjev na notranje izgorevanje. Zasnova električnih modelov naj bi namreč omogočala daljšo medosno razdaljo ter manjše sprednje in zadnje previse, obenem pa naj bi bili prihodnji električni modeli še nižji, kar bo dodatno izboljšalo aerodinamiko in učinkovitost.

Implementacija sprememb naj bi, po Lichtejevih besedah, na začetku potekala počasi, kot na primer pri letos predstavljenih električnih križancih e-tron in e-tron Sportback. Kljub temu najavlja, da naj bi v roku prihodnjih štirih let njihovi električni modeli doživeli nekaj revolucionarnih sprememb oblikovalskega sloga, ki ga morda že najavlja Audi e-tron GT, predstavljen kot koncept na lanskoletnem avtomobilskem salonu v Las Vegasu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ameriški kupci najmanj naklonjeni sprejemanju novih tehnologij
Mercedes-Benz je osvetlil zgodovino žarometov