Novice

Audi A8: nič ni prepuščeno naključju

Po letih testiranj in številnih napovedih je končno napočil čas. Audi je v okviru dogodka Audi Summit v Barceloni slovesno razkril admiralsko ladjo A8.

Audi A8 se oblikovno močno opira na koncept Prologue iz leta 2014 ter prenaša videz koncepta v realnost. Tako za koncept kot tudi za zunanjo obliko A8 je poskrbel Marc Lichte. Na nosu najbolj izstopajo tanka žarometa s horizontalno postavljenimi dnevnimi žarometi LED in ogromna kromirana maska hladilnika. Pri Audiju so nekoliko znižali streho ter ustvarili kupejevsko silhueto, s pomočjo dolge stranske linije pa so vizualno podaljšali vozilo.

Na zadku sta spremenjena žarometa, ki se kar precej razlikujeta od tistih pri predhodniku. Povezuje ju svetlobna linija v tehnologiji LED. Kljub temu, da zunanji videz ni tako revolucionaren, kot ga je prikazoval koncept Prologue, je dovolj vznemirljiv, da bo lahko konkuriral Mercedes-Benzovem razredu S in BMW-jevi seriji 7.

Blagi hibrid in aktivno vzmetenje

Mild hybrid 48 volt drivetrain

Audi A8 bo imel kot prvič serijsko elektrificiran pogonski sklop, ki kupcem prinaša večjo zmogljivost ob višji učinkovitosti. Tako bencinski kot dizelski motorji bodo opremljeni s pasivno hibridno tehnologijo, ki jo sestavljata dve glavni komponenti:

  • tekočinsko hlajen 48-voltni jermenski zagonski alternator, ki dopolnjuje običajni zaganjalnik (v uporabi le še pri hladnih zagonih);
  • litij-ionska baterija s polnilno kapaciteto 10 Ah, nameščena v prtljažniku.

Praktično prednost jermenskega zagonskega alternatorja so pri znamki ponazorili s situacijo, ko se voznik počasi približuje rdeči luči na semaforju ali krožišču – če se med luč medtem spremeni v zeleno ali v krožišču nastane prostor za vključevanje v promet, voznik spusti zavorni pedal, motor z notranjim zgorevanjem se takoj zažene, vozilo pa pospeši brez zakasnitve.

Audi A8 omogoča neslišno jadranje v hitrostnem območju med 55 in 160 km/h – s popolnoma izključenim motorjem do 40 sekund jadra brez emisij, ob voznikovem dodajanju plina pa jermenski zaganjalni alternator hitro ponovno zažene motor.

Za razliko od prej opisane situacije speljevanja v križišču, se pri komfortni funkciji start-stop v primeru, da vozilo dalj časa stoji ali če voznik želi močno klimatizirati vozilo, motor z notranjim zgorevanjem zažene bolj udobno in nežno. Ob tem je novost v delovanju prediktivni komfortni zagon, ki zažene motor takoj, ko vozilo pred Audijem A8 spelje – tudi če voznik še vedno pritiska na zavorni pedal, saj strategija uravnavanja sklepa, da bo voznik spontano sledil prometnemu toku.

Po navedbah proizvajalca pasivni hibridni pogon porabo Audija A8 zniža za do 0,7 litra na 100 kilometrov.

Active suspension - system overviewNovo podvozje Audija A8 je popolnoma aktiven elektromehanski sistem vzmetenja, ki individualno krmili in ustrezno prilagaja vsako kolo glede na potek cestišča. Pri Audiju so zapisali, da ima vsako kolo svoj elektromotor, ki se z elektriko napaja iz 48-voltnega glavnega omrežja, ter gonilo, rotacijsko gred z notranjo torzijsko letvijo iz titana in vzvod, ki lahko preko povezovalnega droga za uravnavanje vzmetenja razvije do 1.100 Nm navora.

Active suspension - electro mechanical rear axle steering

Krmiljenje aktivnega podvozja lahko deluje prediktivno s pomočjo podatkov prednje kamere, ki generira informacije o stanju cestišča kar 18-krat na sekundo. Sistem obdela elektronska platforma podvozja (EFP), ki poskrbi, da so komponente podvozja prilagojene v realnem času, kot rezultat pa se podvozje na tresljaje odzove v pravem trenutku in jih praktično v celoti ublaži. Ob tem je proizvajalec izpopolnil zračno vzmetenje za še boljše doživetje vožnje. Aktivno podvozje v povezavi z varnostnim sistemom Audi Pre Sense 360˚skrbi za večjo pasivno varnost: v primeru nevarnosti naleta pri hitrosti, večji od 25 km/h, sistem v pol sekunde dvigne karoserijo za 80 milimetrov na tisti strani vozila, ki je izpostavljena trčenju, s čimer preusmeri trk na bolj trpežne dele (npr. stranski pragovi in struktura dna vozila) ter zmanjša nevarnost poškodb potnikov v vozilu.

V dinamični vožnji aktivno podvozje načrtno zmanjšuje nagibanje karoserije (prečno nagibanje karoserije pri vožnji skozi ovinke, vzdolžno nagibanje karoserije npr. pri zaviranju ali pospeševanju), s čimer voznik ohranja odličen nadzor nad vozilom, potniki na zadnjem sedežu pa nemoteno uživajo v vožnji.

Dinamično štirikolesno krmiljenje je  po opisu znamke športno-neposredno, obračalni krog A8 pa je manjši kot pri A4.

Audi A8 so razvili za vožnjo z visoko stopnjo avtomatizacije. Pri znamki bodo delno avtonomne tehnologije postopoma uvajali v proizvodnjo modela od leta 2018 dalje, med funkcijami pa so omenili samodejno parkiranje na parkirna mesta na prostem in v garažnih hišah ter samodejno vožnjo v zastojih.

Sprva dva šestvaljnika

Cockpit
Cockpit

V Nemčiji bo A8 sprva na voljo z dvema šestvaljnima prisilno polnjenima motorjema – trilitrskim dizelskim agregatom TDI z 210 kW (286 KM) in trilitrskim bencinskim agregatom TFSI z 250 kW (340 KM). Kasneje bo na voljo še štirilitrski osemvaljni dizelski TDI s 320 kW (435 KM) in bencinski osemvaljnik TFSI s 338 kW (460 ‘KM). Na koncu bo ponudbo dopolnil šestlitrski bencinski agregat W12.

Zaenkrat so znane cene le za domači nemški trg, kjer bo mogoče A8 kupiti od 90.600 evrov dalje. Za podaljšano različico A8 L bo potrebno odšteti vsaj 94.100 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Carscoops, Motor1. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Audi A8: nič ni prepuščeno naključju"


DeLorean
6 leta 9 meseci nazaj

extra roba…mami dej gnar:)

srcnik
6 leta 9 meseci nazaj

No ja, nič posebnega, konkurenca je imho lepša…

 
Rolls-Royce ima vse mlajše kupce
Na počitnice v stilu