Novice

Nov osnutek EU bi z e-gorivi lahko podaljšal dobo motorjev z notranjim zgorevanjem

Evropska komisija naj bi pripravljala osnutek načrta, ki bi omogočal prodajo novih vozil s pogonom motorjev na notranje zgorevanje ob uporabi ogljično nevtralnih goriv tudi po letu 2035.

Zaostrovanje okoljskih predpisov, ki vodijo k popolni prepovedi uporabe avtomobilov s termičnimi motorji po letu 2035, še naprej buri duhove. Po nedavnem nasprotovanju nemškega ministrstva za transport nekaj dni pred načrtovanim glasovanjem o sprejetju nove zakonodaje, se vse več evropskih držav pridružuje njihovemu mnenju. Morda je tudi to en od razlogov, da so evropski uradniki pričeli razmišljati o prilagoditvah.

Predstavniki Evropske komisije naj bi že pripravili predlog, po katerem bi bila dovoljena prodaja novih avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2035, a le v primeru uporabe ogljično nevtralno pridobljenih e-goriv. Po trenutno znanih informacijah naj bi razmišljali o uvedbi nove kategorije vozil, ki za pogon uporabljajo ogljično nevtralno pridobljena goriva, tovrstna vozila pa bi morala imeti vgrajeno tehnologijo, ki bi preprečevala vožnjo na ostala goriva. Delno nestrinjanje s tem naj bi že izrazili na nemškem ministrstvu za transport, saj bi po njihovem mnenju razvoj primernih motorjev zahteval prevelike finančne vložke. Kljub temu nemški minister za transport Volker Wissing ni v celoti zavrnil predloga, temveč je poudaril, da bi bile potrebne določene prilagoditve.

Neimenovani predstavnik Evropske unije pa naj bi ob vsem tem poudaril, da bo kakršenkoli konkreten predlog predstavljen šele po potrditvi novega zakona, ki postaja sporen za vedno več držav članic.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters. Foto: BohunkaNika.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pomladni prihod novih različic Dacie Spring
Novi Passat le še v karavanski različici