Novice

Razlogi, da Porsche verjame v sintetična goriva

Nemčija je blokirala načrt Evropske Unije o prepovedi prodaje avtov z motorji na notranje zgorevanje po letu 2035. Ta evropska gospodarska velesila jih namreč želi ohraniti v kombinaciji s sintetičnimi gorivi. Porsche je med avtomobilskimi proizvajalci največji zagovornik tovrstnega goriva, saj imajo v Čilu celo obrat za proizvodnjo sintetičnih goriv. Oliver Blume, izvršni predsednik Porscheja, je razložil, zakaj je uporaba sintetičnih goriv smiselna.

Blume je v konferenčnem klicu poudaril, da sintetična goriva niso zamenjava za električno tehnologijo. “Če bodo e-goriva potrjena za prihodnost, to ne bo spremenilo Porschejeve strategije. Trenutno resnično podpiramo ta pospešek elektrifikacije, ki smo jo začeli, in zdaj vidimo velik potencial naših električnih pogonov. To je pravi pristop,” je razložil Blume.

Res samo za nišne modele?

Kam se torej v stretegiji Porscheja uvrščajo sintetična goriva, če so zavezani elektrifikaciji? Kot je poudaril Blume, jeeFuels_Plant_Punta_Arenas (1) ena od možnosti uporabe sintetičnih goriv pri nišnih modelih. V klicu ni želel iti v podrobnosti, toda poudaril je, da bodo obdržali 911 kar se da dolgo z motorji na notranje zgorevanje. Če nič drugega, bo bencinsko gnani 911 na voljo na drugih svetovnih trgih, le v Evropi po letu 2035 ne bo več bencinske različice.

Očitno Porsche namerava prodati le majhno število avtomobilov, ki jih bodo poganjala sintetična goriva. Po mnenju Blumeja bodo nad prihodom sintetičnih goriv bolj navdušeni lastniki starodobnikov. “Prepričan sem, da bodo lastniki starodobnikov zelo veseli te možnosti.” Prihod sintetičnih goriv je očitno pomemben tudi s tega stališča, saj danes na cestah po svetu še vedno vozi okoli 70 odstotkov vseh proizvedenih Porschejev.

Umetno gorivo izdelovati tam, kjer je veliko naravnih virov

Porsche je postavil tovarno za proizvodnjo sintetičnih goriv v Čilu, kjer gorivo izdelujejo s pomočjo vode in ogljikovega dioksida, pri tem pa uporabljajo vetrno energijo. Izbira lokacije pri Punta Arenasu je optimalna predvsem zaradi velike možnosti izkoriščanja naravnih virov – to območje je znano po stalnih vetrovih. Pri logistiki pomaga tudi bližina ožine Magellan, od koder bo mogoče gorivo prepeljati na druge konce sveta.

MicrosoftTeams-image

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Razlogi, da Porsche verjame v sintetična goriva"


xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Skratka, sintetična goriva za tiste (izbrance) kateri si ga bodo lahko privoščili za svoje (drage) igrače.

1 leto 1 mesec nazaj

Novo tehnologijo si na začetku lahko najprej privoščijo “izbranci”. Še vedno je bilo tako (e-avtomobili, telefoni, računalniki, kolo, kovinska žlica, …) Nič novega

 
Ford Bronco prihaja v evropske prodajne salone
Nov začetek za Lancio